A brit bankok kivártak eddig, senki nem akart az első lenni, aki megemeli a PIN-kód nélkül elkölthető összeget. Végül a Lloyds lép elsőként.

(Fotó: Petras Gagilas CC-BY)

Az ügyfelek kezébe adja a döntést a brit Lloyds Banking Group. A bank ügyfelei maguk dönthetik el, hogy hol húzzák meg a határt az érintős bankkártyájuk fizetési limitjénél. Nagy Britanniában a koronavírus alatt 45 fontra emelték a PIN-kód nélküli limitet az eredeti harminc fontról. Most szeptemberben pedig bejelentette az FCA pénzügyi szabályozó, hogy akár 100 fontra is fel lehet emelni a határt.

Amikor a funkciót 2007-ben bevezették még csak a zsebben csörgő apró alternatívájának szánták a funkciót. Ekkor a maximális tranzakciós összeg tíz font volt, ami 2-3 sör árának felelt meg egy kocsmában. Tizennégy év kellett ahhoz, hogy az összeg a tízszeresére emelkedjen, és sokkal komolyabb készpénz helyettesítővé válhasson az érintős fizetés. Emellett arra is figyelniük kell a brit pénzügyi cégeknek, hogy a bankolatlanok által preferált fizetési módokat – magyarul a készpénzt – továbbra is elfogadják – írja a Fintech Times.

A brit banki szférában komoly vita van abból, hogy a száz fontos PIN-kód nélküli limit a csalások elszaporodásával vagy a készpénzhasználat további visszaszorulásával jár-e. A Lloyds úgy döntött, hogy a döntést a felhasználók kezébe adja: 30 font és 95 font között maguk állíthatják be, hogy egy kártyalehúzással mennyit lehessen fizetni anélkül, hogy a terminál kódot kérne. Emellett lehetővé teszik az érintős fizetés kikapcsolását is a banki appban.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?