Még mindig 1,8 milliárd eurót bukunk el évente a kártyacsalásokon. Annyi pénzért már szép dolgokat is adnak, jobb ha nem a csalóknál köt ki.

Fotó: GotCredit.com

A Nets európai fizetési cég és a KPMG bejelentette, hogy közös csalásdetektáló és -megelőző rendszert készítenek. A Nets Fraud Ensemble nevű következő generációs megoldást az hívja életre, hogy évi 1,8 milliárd eurót veszít Európa a kártyacsalások miatt. Ebből a legnagyobb szeletet azok a tranzakciók jelentik, ahol a kártya nincs fizikailag jelen (Card Not Present, CNP tranzakciók), például ilyenek a netes vásárlások.

A két cég szerint a feladatot nehezíti a nemzetközi vásárlások, az internetes kereskedelem és az új digitális fizetési módszerek elterjedése. A Nets Fraud Ensemble mesterséges intelligenciára épülő csalásfigyelő motor, ami a változó fenyegetésekre is képes lesz figyelni. A régebbi megoldások szabályokat használva próbálták egy tranzakcióról megállapítani, hogy legitim-e. A Nets és a KPMG megoldása – és több modern versenytársuk – a forgalmat elemezve, mintákat felfedezve próbál gyorsabb választ adni a kérdésre.

A Nets csaláskutató részlegének vezetése, Sune Gabelgård, azt nyilatkozta, hogy a 3D-Secure sokkal biztonságosabbá tette az online vásárlást, teljesen nem oldotta meg a problémát. És nem oldotta meg a bankok által végzett felvilágosító és oktató munka sem. A Nets több MI-s modellt használ, amelyek még együtt is képesek arra, hogy 10 miliszekundum alatt elemezzenek egy tranzakciót, és ha arra van szükség letiltsák a fizetést.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?