A Budapest Mobile Payment Meetup csütörtöki találkozóján a mobiltárcák és a fintech cégek kapcsolatáról beszélt Lemák Gábor.

A Budapest Mobile Payment Meetup csütörtöki találkozóján a mobiltárcák és a fintech cégek kapcsolatáról beszélt Lemák Gábor.

A meetup nagyon családias hangulatban telt, Lemák Gábor, a Fintech Group thinktank szakértőjének egy órás előadása után további egy órán keresztül osztották meg a résztvevők saját tapasztalataikat és ötleteiket a témával kapcsolatban. Volt, aki szerint a blockhain technológiáé a jövő, mely olyan nagy hatással lesz az elkövetkezendő generációkra, mint korábban az internet volt.

Akárcsak a készpénz, a különböző mobiltárcák is hétköznapi életünk része lehetne
Akárcsak a készpénz, a különböző mobilfizetési eszközök és a mindennapi élet részei lehetnének

Lemák szerint Magyarországon nincs mobilfizetés, és az áttörés mindig kicsit kitolódik, ha azt nézzük, hogy már 15 éve van lehetőségünk ily módon fizetni. Az emberek számára itthon:

A legszexibb fícsör, hogy megnézem mennyi a pénzem

– mondta, tehát a legtöbben a mobil alkalmazásokat arra használják, hogy tisztában legyenek egyenlegük aktuális állásáról.

Lemák szerint a társadalom még nem tart ott, hogy használja ezeket az alkalmazásokat, ezért a legnépszerűbbek a PFM (Personal Finance Management) megoldások, melyek leginkább a kiadásokra koncentrálnak. Ilyen típusú applikációkról már mi is írtunk korábban.

Amíg nem sikerül kizárni az emberek életéből a készpénzt, addig egy ilyen társadalmi környezetben mit tudunk elérni? Kinek lenne feladata az edukáció, az államnak, vagy a szolgáltatóknak?

A résztvevők közül volt, aki szerint inkább a szolgáltatóknak kellene lépnie, nem pedig a kialakult társadalmi helyzet miatt nehézkes a mobilfizetés elterjedése.

A cél az lenne, hogy akárcsak a készpénz, a digitális megoldások is a hétköznapi élet részévé váljanak, innen lehetne megtenni a következő lépést

– mondta Lemák.

Lemák véleménye szerint a nagy bankok nem fognak rosszul aludni, nem veszítik el ügyfeleiket: együtt tudnak működni az alternatívokkal, és valami újat létrehozni.

Eddig ez a második meetup, az előző témája a “Mobilitás, egyérintés, NFC technológia napjainkban” volt. A jövőben is lesz még előadás, ahová minden érdeklődőt szívesen várnak. Hasonló, olvasóink számára érdekes csoport lehet a Fintech Meetup@Budapest is, meetupjaikra itt lehet feliratkozni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?