Komoly ellenállást kell leküzdenie a zuckbankónak, hogy egyáltalán elindulhasson.


A Facebook kriptopénzének, a Librának eddig sem volt sima az útja. Bár jövőre be akarta vezetni a pénzt kibocsátó konzorcium, egyelőre kevés jegybankot sikerült meggyőzniük arról, hogy jó ötlet, ha a nyomokban ütött-kopott hírnevű Facebook globális valutát ad ki, ami felett a svájci pénzügyi felügyelet bábáskodik. Egy kivétel van – már a svájciakon kívül – Mark Carney, a brit jegybank elnöke nem zárkózott el az ötlettől. Mindenki más vagy ellenzi vagy kivár.

Ehhez a halom nem túl jó hírhez jött még egy a Reuters hírügynökségtől. Bruno Le Maire, Franciaország pénzügyminisztere azt nyilatkozta a pénzügyi rendszerre való veszélyessége, a szuverenitás veszélybe sodrása és a piaci helyzettel való visszaélés lehetősége miatt

„Ezek a fenntartások a Librával szemben súlyosak. Nagyon egyértelmű akarok lenni, amikor kijelentem, hogy ezek mellett a feltételek mellett nem engedhetjük a Libra európai területre való kiterjesztését.

France: we can’t allow Facebook’s Libra in Europe

PARIS, Sept 12 (Reuters) – French Finance Minister Bruno Le Maire said on Thursday Facebook’s Libra cryptocurrency cannot operate in Europe under current conditions, citing systemic financial risks, risks for sovereignty, and the potential for abuse of market dominance. „All these concerns about Libra are serious.

Le Maire azután adta ki a nyilatkozatot, hogy a Libra Association hivatalosan is érdeklődött azután, hogy svájci kibocsátású fizetési rendszert indítson. A rákövetkező napon pedig a svájci pénzügyi felügyelet feje pedig arról beszélt egy interjúban, hogy több ország szabályozóinak összefogása szükséges ahhoz, hogy a Librát felügyeljék. Le Maire elzárkózása erre is lehet válasz. Nem akarja megenni, amit a svájciak főztek vagy legalábbis megpróbálnak főzni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?