Ötven éve létezik a fintech szó, most bekerült a Merriam-Webster szótárba.

Ötven éve létezik a fintech szó, most bekerült a Merriam-Webster szótárba.

Kép: Pixabay

A Merriam-Webster egy online szótár, amelyet nemrégiben 840 szóval bővítettek, köztük a fintechel. Úgy definiálták a fintechet, mint

termékek és vállalatok, amelyek újonnan fejlesztett digitális, illetve online technológiákat használnak a bankolásban és a pénzügyi szolgáltatásokban.

Mondjuk ez a szó kicsit sem új

Először 1971-ben használták, viszont csak az elmúlt néhány évben lett igazán aktuális, ennek pedig megvan az oka. A fintech virágzása megindult a világban, különösen a Szilícium-völgyben és Londonban, a mobilbankolás is csak pár éve indult útnak, a kriptovalutákkal együtt. Szóval ezek a dolgok segítették a fintechet a szótárba, ahova egyébként nem olyan könnyű bekerülni.

A Merriam-Webster kimondja, hogy csak azok a szavak kerülnek be a szótárakba, amelyeket sokan használnak már egy ideje. Először cska a specialisták használnak egy bizonyos szót, ezután többen is megismerkednek vele, és csak ezen történések után kerülhet be a szótárakba. Tehát a szótár nem az aktualitásra törekszik, hanem arra, hogy a már sokak által ismert szavakat gyűjtse, bár a fintech még most sem igazán elterjedt, a Merriam-Webster szerint a leghasználtabb szavak alsó 10 százalékában van.

Még egy online szótárba is jó sokáig tartott bekerülnie, vajon mikor látjuk majd a fintechet egy nyomtatottban? Valószínűleg sokat, de ide kattintva már meg is nézhetjük, mit írnak a fintechről online.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?