Sokkal jobb hardvereket mutatott be az Apple, a cégtől megszokott mágia és meglepetés viszont elmaradt az szerdai sajtóeseményen.

Vízálló lett az iPhone 7, és elköszönhetünk a jacktől,  új Apple Watch és szoftverek vannak, a meglepetést viszont mintha elrabolták volna, mivel már megint szinte minden kiszivárgott.

Watch-Lifestyle-Swimming_PR-PRINT
A vízállóság egyik berendezésnek sem árt meg
(fotó: Apple)

Kezdjük a lényeggel: Tim Cook bemutatta a telefont és az órát, amire tömegek fognak vágyni. Az iPhone 7 két méretben érkezik, a hagyományos 4,7 hüvelykes sima 7-es, és az 5,5 hüvelykes iPhone 7 Plus kiadásban. A szokásos arany, szürke és acél színek mellett a palettán megjelent a csillogóan fekete Jet Black fantázianevű tónus is.

A Jet Black szín nem túl izgalmas, a kamera azonban valószínűleg aranyat ér
A Jet Black szín kicsit emlékeztet az iPhone 3-as modellre, a kamera azonban messze a piacon legjobbnak mondott
(fotó: (Forrás: Apple))

Az új iPhone-ban jobb kijelző (25 százalékkal világosabb) és gyorsabb A10 Fusion chip dolgozik, amelyről azt mondják, hogy 120-szor gyorsabb, mint az eredeti 2007-ben bemutatott iPhone processzora. Ami a felhasználók számára izgalmasabb, hogy az alacsony energiaigényű processzormagoknak köszönhetően az új telefon két órával tovább bírja, mint az iPhone 6S tette. Lényeges tuning még, hogy az iPhone 7-ből végre nincs 16 gigabájt memóriával szerelt verzió, a legkisebb típus is 32 gigányi tárhellyel érkezik, majd sorban 128-as jön. És hogy mikor? Magyarországon szeptember 16-tól lehet megrendelni.

Húzós hazai árak
iPhone 7 32 Gb: 255 990, iPhone 7 128 Gb: 294 990, iPhone 7 256 GB: 333 990 iPhone 7 Plus 32 Gb: 299 990 iPhone 7 Plus 128 Gb: 338 990 iPhone 7 Plus 256 Gb: 377 990 AirPods: 59 900 Előrendelés: szeptember 16-tól, várható szállítás és bolti forgalmazás pedig egy héttel később, 23-tól indul.

Drót? Az meg mi?

További újdonság az új, nem egyeseknél kattogó Home gomb, a vízálló kiépítés és a jack-et pedig váltja a Lightning-es csatlakozó, és lehetőség van a vezeték nélküli fülest használni. Az AirPod-ról régóta pusmogtak, de tegnapig csak találgatás volt. A bemutatón kiderült, hogy a W1-es csipnek hála, nem kell a usernek bajlódnia a párosítással, az automatikusan megtörténik, és a füles kb. 4-5 órát bír egy töltéssel, ami mondjuk, nem túl combos. Amit már most emlegetnek Mac-es körökben, hogy az amúgy eléggé borsos árú – ha nem az iPhone 7-el vásároljuk meg – AirPods használata konstans kereséssé fajulhat, mert ugye ki szeretne elhagyni egy ilyen drága és kicsi kütyüt. Ha már hangzás: az iPhone 7 sztereó lett, szóval nem hangzik rosszul.

Az új technológiának köszönhetően egy fél fülhallgatót is el lehet hagyni
Az új technológiának köszönhetően egy fél fülhallgatót is el lehet hagyni
(fotó: Apple)

A legkomolyabb új fejlesztés a jobb képstabilizátorral, több fényt beengedő dupla lencsével felszerelt új kamera. Az Apple fejlesztett a képérzékelőn és a vakun is. Szokás szerint az új telefont megvásárlók sokkal jobb képeket csinálhatnak.

Okosóra, második felvonás

Az Apple keynote-ja szerint az Apple Watch sikertörténet, brandjét tekintve a Rolex után következik, és tömegek vették meg, őrületes mennyiségű pénzt hozva a cégnek, de azért még van mit reszelni rajta. Így például az eddigi cseppállóságot váltja a vízállóság.

Watch-Hero-Water-5-Up_PR-PRINT

Az új, 369 dollárba kerülő Apple Watch Serises 2 nevű okosóra lényegében ugyanúgy néz ki, mint az elődje. A különbséget a belső rejti: vízálló, van benne GPS, gyorsabb a processzora és nagyobb a kijelzője. A fejlesztéseknek köszönhetően az új okosóra könnyebben használható, a szoftver gyorsabban fut.

Idén a luxuskivitel már nem az arany házat jelenti, hanem egyenesen a kerámiát. Mivel azonban az eddigiek alapján az Apple Watch egy évente fejlesztendő, kütyü jellegű termék, valószínűleg csak az ultra gazdag vásárlók fizetik ki a kerámia óra több ezer dolláros árát.

Fogjál szörnyet órával

Ha már az óra nem szólt igazán nagyot, legalább a bemutatott szoftver érdekesre sikerült. Az Apple hisz abban, hogy a Pokémon Go még nem lejárt lemez, az Apple Watchra hamarosan érkezik a digitális szörnyfogdosós játék egyik verziója. Az óra kijelzője fogja mutatni, hogy még mennyit kell sétálni egy tojás kiköltéséhez, és az elfogható Pokémonok is meg fognak jelenni a kijelzőn.


A kiadása óta 500 millió alkalommal – az ötven magyarországnyi meg az apró – letöltött mobiljáték eddig 4,6 milliárd kilométernyit sétáltak le a játékosok. A Watch alkalmazás lehetővé teszi, hogy a következő kilométereket ne a mobilt bámulva tegyék meg.

A Nintendóhoz kapcsolódik az este másik nagy szoftveres dobása is. Érkezik egy teljesen új Mario játék az Apple telefonjaira. Ahhoz viszont, hogy bárki játszhasson vele, decemberig kell várni.

Az Apple és a Nike közös órája a rendszeresen sportolóknak készült
(fotó: Apple)

Frissítős hét jön

A sajtóeseményen bejelentették, hogy az új 10-es verziószámú iOS szeptember 13-ától lesz elérhető. Az Apple számítógépekre telepíthető macOS Sierra pedig szeptember huszadikától tölthető le. Ezek mellett az Apple Watch legújabb, hármas verziószámú szoftvere is érkezik hamarosan. Az Apple Pay-nek Japánban örülhetnek októbertől.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?