Gazdasági szabadságharc? Az talán nem, de az Európai Központi Bank fizetési rendszerekért felelős szakértőjének is feltűnt, hogy amerikai szolgáltatásokat használunk.

(Fotó: Matt May CC-BY)

Európa észrevette, hogy a fizetési rendszerei nem túl versenyképesek. De legalábbis Yves Mech, az Európai Központi Bank igazgatósági tagja szólította fel a kontinens pénzügyi cégeit, hogy közös kártyás fizetési rendszert fejlesszenek ki, amely versenybe szállhat a nemzetközi szereplőkkel – írja a Bloomberg. Mersch szerint egy ilyen rendszer a geopolitikai feszültségek fokozódása ellen is hasznos lenne.

A szakértő arról beszélt, hogy a kereskedelemben túlsúlyban van az amerikai Paypal, az Alphabet által üzemeltetett Google Pay vagy az Apple, a Facebook és az Amazon fizetési megoldásai. Ezzel szemben a német Girocard vagy a francia Cartes Bancaire nemzeti fókuszú, nem terjeszkedik át a szomszédos országok piacára sem.

Nem optimális, hogy a belföldi pénzforgalomban nem európai kártyás megoldásokra támaszkodunk

– mondta Párizsban tartott beszédében Mersch. Azzal folytatta, hogy fél attól, hogy a nemzetközi szereplők mostani erős pozícióikat felhasználva tovább növelik a jelenlétüket. Mersch szerint az európai bankok megadták magukat, az EU-s szabályozási rendszert pedig kihasználták a multik. A fizetési rendszerekkel is foglalkozó EKB igazgatósági tag azzal folytatta, hogy az Alibaba és a Tencent is Európa felé terjeszkedik.

A trendet azért tartja különösen aggasztónak, mert Donald Trump tarifákkal és kereskedelmi háborúval növeli a világban tapasztalható feszültséget. Mersch szerint az EU-nak erre nem kell protekcionizmussal válaszolnia, de ártani nem ártana, ha lennének európai fizetési szolgáltatók.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?