Gazdasági szabadságharc? Az talán nem, de az Európai Központi Bank fizetési rendszerekért felelős szakértőjének is feltűnt, hogy amerikai szolgáltatásokat használunk.

Gazdasági szabadságharc? Az talán nem, de az Európai Központi Bank fizetési rendszerekért felelős szakértőjének is feltűnt, hogy amerikai szolgáltatásokat használunk.

(Fotó: Matt May CC-BY)

Európa észrevette, hogy a fizetési rendszerei nem túl versenyképesek. De legalábbis Yves Mech, az Európai Központi Bank igazgatósági tagja szólította fel a kontinens pénzügyi cégeit, hogy közös kártyás fizetési rendszert fejlesszenek ki, amely versenybe szállhat a nemzetközi szereplőkkel – írja a Bloomberg. Mersch szerint egy ilyen rendszer a geopolitikai feszültségek fokozódása ellen is hasznos lenne.

A szakértő arról beszélt, hogy a kereskedelemben túlsúlyban van az amerikai Paypal, az Alphabet által üzemeltetett Google Pay vagy az Apple, a Facebook és az Amazon fizetési megoldásai. Ezzel szemben a német Girocard vagy a francia Cartes Bancaire nemzeti fókuszú, nem terjeszkedik át a szomszédos országok piacára sem.

Nem optimális, hogy a belföldi pénzforgalomban nem európai kártyás megoldásokra támaszkodunk

– mondta Párizsban tartott beszédében Mersch. Azzal folytatta, hogy fél attól, hogy a nemzetközi szereplők mostani erős pozícióikat felhasználva tovább növelik a jelenlétüket. Mersch szerint az európai bankok megadták magukat, az EU-s szabályozási rendszert pedig kihasználták a multik. A fizetési rendszerekkel is foglalkozó EKB igazgatósági tag azzal folytatta, hogy az Alibaba és a Tencent is Európa felé terjeszkedik.

A trendet azért tartja különösen aggasztónak, mert Donald Trump tarifákkal és kereskedelmi háborúval növeli a világban tapasztalható feszültséget. Mersch szerint az EU-nak erre nem kell protekcionizmussal válaszolnia, de ártani nem ártana, ha lennének európai fizetési szolgáltatók.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?