Szép lassan valósággá válik az „instant get”, hála a shoppable videóknak. A jövőben akár videózás közben, fárasztó keresgélés nélkül is meg lehet majd venni a képernyőn látott termékeket.

Szép lassan valósággá válik az „instant get”, hála a shoppable videóknak. A jövőben akár videózás közben, fárasztó keresgélés nélkül is meg lehet majd venni a képernyőn látott termékeket. Elég egy jó film, és készen áll a teljes ruhatár.

Szeretnéd te is megvenni Carrie Bradsaw blézerét? Valami irtó menő telefont nyomogattak a legújabb Helyszínelőkben? A shoppable video ezt teszi lehetővé, a Venture Beat vendégszerzője, Tal Chalozin pedig egy elemző cikkben vázolta fel, hogyan működhetne a technológia – és mik a jelenlegi korlátai. Mivel Chalozin maga is egy videomarketinges platform, az Innovid fejlesztéséért felel, érthetően optimistán viszonyul a technológiához, és még érdekesebb az a jövőkép, amit felvázolt.

Semmi se szabjon gátat a mohóságunknak!

De hogyan is működne a “tévéből vásárlás”? Az ilyen videókat nézve, ha bármi olyat látsz, amit te is szeretnél a szekrényedben tudni, bármikor leállíthatod a videót, és a választott ruhadarabra, vagy más termékre kattintva megtudhatod, hol és mennyiért vásárolható meg. További pár kattintással kiválaszthatod a megfelelő méretet és meg is rendelheted.

Vagyis mire lemegy egy új évad a kedvenc sorozatodból, tele lehet a szekrényed új cuccokkal.

A shoppable ötlete nem új

Már az ezredforduló környékén felbukkant az ötlet, hogy a sorozatokban vagy filmekben látott termékeket közvetlenül megvásárolhatnánk. Bár az elmúlt 15 évben rengeteg technológiai áttörés született, az online vásárlásnak ez a formája még mindig nem vált valósággá a többség számára – írja összefoglalójában Chalozin.

Kísérletek persze voltak, igen változatos formátumban. Az első ilyen videót a Ssense márka készítette el még 2012-ben: a zenés videoklipben látott outfitekre kattintva minden szükséges infót megtekinthető, viszont ha már vásárolni is szeretnénk, akkor egy másik oldalra irányítanak át bennünket. A Tag Heuer vagy a Victoria’s Secret a Cinematique interaktív videós platformját próbálta ki erre a célra.

Shoppable videó a Tag Heuertól
Shoppable videó a Tag Heuertól. Real men drink rosé! (Sajnos nem embeddeljető, a teljes film a kattintás után.)

A Venture Beat elemzése szerint a legfőbb oka annak, hogy a shoppable videó még nem terjedt el szélesebb körben: felhasználói magatartás. Persze, vannak olyan nézők, aki kellő önuralom híján hajlandóak lennének megszakítani azt, amit éppen néznek, hogy minél előbb lecsaphassanak a látott termékre, de azért ez a réteg, valljuk meg, elég szűk. A többség szeretné inkább nyugodtan végignézni a filmet, és utána vásárolni. Ahhoz, hogy a shopabble videó általánosan elterjedt legyen, a forgalmazóknak és a fejlesztőknek pont ezt a késleltetett vásárlói magatartást kell figyelembe vennie – írja a Venture Beat vendégszerzője.

A divatcégeknél már működik is

Ami betalált a millenárisoknál
Ha már divat, a J.C. Penney áruházlánc futtatja a szezon legizgalmasabb shoppable videós kampányát a millenárisoknak készült plus size termékeire (lásd a lenti videót). A kampány arca egy igen karizmatikus plus size modell, Ashley Nell Tipton, akit imádnak a fiatalok és azonosulni is tudnak vele. Elengedhetetlen a kampányhoz egy saját hashtag: #HereIAm, vagyis #IttVagyok(Én), amely össze is köti a közösséget és közös diskurzust tesz lehetővé. A J.C. Penney egy három részes minidoku-sorozattal indította a kampányt, amelyben Tipton személyes vallomásai mellett a kollekció tervezésébe is betekintést adnak. Az első film bemutatóját a saját rendezvényükön, a Curvey Conon tartották. Az eseménynek már csupán a csúcspontja a szeptemberi divatbemutató, amely a kollekció premierje lesz, temészetesen shoppable videós élő közvetítéssel. A mögötte álló technológia ráadásul nem bonyolult, a kampány inkább a témaválasztás és az azt kiegészítő összetett eszköztár miatt zseniális – a webshop-linkeket ugyanis YouTube videókon elhelyezve teszik előrhetővé.

Chalozin fel is vázolja a lehetséges megoldást. A következő lépés az, hogy a fogyasztó számára meglegyen a lehetőség arra, hogy a film után is vásárolhasson. A nézőnek lehetővé kell tenni, hogy a videózás megszakítása nélkül kiválaszthassa azt, ami tetszik, majd a kedvelt tartalom egy kosárban landolna, amit később visszanézhet, és utána dönthet arról, hogy szüksége van-e az összegyűjtött ruhákra.

Léteznek már ilyen típusú reklámfilmek és szponzorált tartalmak, de sorozatokból, filmekből még nem született hasonló. A Venture Beat mellett idén nyáron több marketinges szaklap is foglalkozott vele, hogy divatcégek hogyan vetették be az új technológiát, vagy készülnek bevetni azt.

A Burberry már februárban elkészítette saját shoppable divatbemutató-videóját, a Ted Baker pedig őszre időzíti az elsőt. A direkt erre a célra gyártott, a weben is jól fogyasztható, rövid videó olyan, mint egy filmes ruhakatalógus, amit a divatrajongók egyébként is megnéznének, pont azért, hogy innen is válogathassanak.

Ráadásul a divatcégek kedvelt értékesítési módszere, hogy a bemutatókat követően azonnal elérhetővé teszik a rajongók által remegve várt új kollekciót, ezt pedig remekül össze lehet kötni a shoppable megoldással, filmet pedig egyébként is készítenének az új modellekben felvonuló manökenjeikről.

Megoldásra vár viszont még az, hogy a funkció egy játékfilm vagy sorozatepizód közben ne rontsa a felhasználói élményt, már-már láthatatlan legyen. Ha pedig nem látjuk akkor hogyan is tudhatnánk, hogy milyen lehetőségeket rejt a nézett tartalom? Egy másik kihívás a hirdetők számára az, hogy a videógyártás igen költséges, főleg, ha ilyen speciális formátumról van szó. Ezért megint csak előnyben vannak a kifutókról készült videóikat shoppable-ként publikáló divatcégek.

A Pinterest jó kezdet, de van hová továbblépni

Chalozin ennél tovább is megy, víziója szerint nem csak videók esetében működhetne a shoppable tartalom-módszer. Ennek mintája a Pinterest, ahol megjelölhetjük és összegyűjthetjük a számunkra érdekes termékek képeit, majd egy pinboardot létrehozva megoszthatjuk az oldal többi felhasználójával.

Here I Am: Why Size Shouldn’t Define Us | JCPenney

There is true beauty in individuality. So, when we start letting go of preconceived notions of who someone is based on what they look like on the outside, we all take one step closer to body positivity.

Ezeket ott még nem lehet megvásárolni, csak a forrásul szolgáló webshopba átkattintva, de ami késik nem múlik – egy közös, univerzális platformon a netezők összegyűjthetnének bármit, ami tetszik nekik, legyen az kép, videó vagy cikk, és közvetlenül ebből a katalógusból egyenesen vásárolhatnának. A Shoppable és a ShopStyle nevű cégek épp valami hasonlónak a megvalósításán munkálkodnak.

Azt azonban, hogy mikor fog széles körben működni ez a megoldás, vagy a már most is így vagy úgy megvalósítható shoppable videó, Chalozin sem tudta megjósolni. A hirdetőknek igénye lenne az új megoldásra, más kérdés, hogy a vásárlókat mennyire irritálná.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?