Az Alipay újabb húzása után a kínai turisták simán fizethetnek az európai boltokban is mobillal. A távol-keleti óriás egy német céggel működik együtt.

Az Alipay újabb húzása után nem kell annyi pénzt váltaniuk a jövőben a kínai turistáknak, simán fizethetnek a boltban is mobillal. A legjobb az egészben, hogy az eladónak is csak egy appot kell letöltenie. A kínai óriás egy német céggel működik együtt.

A német Wirecardnak hála, hamarosan az európai boltokban is fizethetnek majd Alipay-számlájukat mobiltelefonnal használva a kínai turisták – meg igazából mindenki, akinek van Alipayes online pénztárcája. Ők egyébként 400 millióan vannak világszerte. Kínában több hasonló szolgáltató is működik, ezek a tavalyi évben összesen 235 milliárd mobiltelefonról indított fizetési tranzakciót bonyolítottak le.

Lesz itthon is Alipay?
Elképzelhető. A német Wirecard Magyarországon is jelen van, a cég szolgáltatását használja a menő ruhákat és kiegészítőket áruló Budapesti Szputnyik Shop, vagy például a soproni Harrer cukrászda is.

Csak két mobil kell hozzá, terminál nem

Az online fizetési szolgáltató hihetetlenül népszerű Kínában, akár utcai árusoknak is lehet fizetni a virtuális pénztárca segítségével, mobilon keresztül.

Kártya és természetesen kártyaolvasó-terminál se kell a szolgáltatáshoz, csak két mobiltelefon – az egyik a vevőnél, a másik az eladónál. A vevő megnyit egy Alipay-appot, ami egy QR-kódot mutat az eladónak. Az eladó a saját telefonján megnyit egy másik, Wirecard-appot, ami olvassa a vevő a QR-kódját. Így pedig a vevő Alipay-számlájáról az eladó számlájára csusszan át a pénz Kínából, gyakorlatilag egy pillanat alatt.

Készülhetnek a szuvenírásusok az Alipayes kínai turistk rohamára
Készülhetnek a szuvenírásusok az Alipayes kínai turisták rohamára

(A vételárat egyébként az eladó pötyögi be saját telefonján. Arról nem közölt információt a Wirecard, hogy a fizetést jóvá kell-e hagynia a vevőnek, de lelki szemeink előtt már látjuk, ahogy a Váci utcán “véletlenül” becsúszik majd egy-egy plusz nulla az ezer forintos szuvenírek árába.)

Az androidos Alipay még készül

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a hivatalos közleményben mindenki örül. Rita Liu, az Alipay európai vezetője annak, hogy a németországi központú (egyébként magyar leányvállalattal is rendelkező) Wirecarddal ilyen jól fejlődik az együttműködés. Meg annak is, hogy várhatóan az eladók és a vevők is örülni fognak az új fejlesztésnek.

via GIPHY

Jörn Leogrande, a Wirecard mobilos megoldásaiért felelős alelnöke pedig nemcsak örül, hanem büszke is arra, hogy cége együttműködhet a kínai óriással. Ő mondta egyébként azt is, hogy a fejlesztés elsődleges célcsoportja a kínából érkező turisták – és újabban üzletemberek – tömege.

A Wirecard appja – amit az eladók használnak majd – amerikai dollárban, euróban vagy brit fontba váltja át a vevők számlájáról leemelt összeget. Egyelőre csak az iPhone-os verzió van kész, az Androidos változat fejlesztés alatt áll, de azt mondta róla a cég, hogy még idén kijön.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?