És ez a versenyképesség rovására megy. Íme a The Emerging Payments Association(EPA) erről szóló kutatása.

(kép: 123rf)

A kutatásban 176 embert kérdeztek, az alanyok háromnegyede nő volt, nekik a 77 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a nemi alapú diszkrimináció elfogadhatatlanul magas. A megkérdezett férfiaknak csak a 38 százaléka van ezen a véleményen.

Az alanyok fele szerint az elfogultság miatt nehezebben építenek karriert a nők, rosszabb fizetést és kevesebb felelősséget kapnak. 60 százalék gondolja úgy, hogy a férfiaknak jobb lehetőségeik vannak, 55 százalék pedig úgy vélekedik, hogy a férfiak szívesebben alkalmaznak férfiakat. Mindössze a megkérdezettek 16 százaléka mondta, hogy a nők részesülnek előnyben, amikor állást keresnek.

Mindezt nem valami emberijogi elkötelezettség miatt vizsgálják ilyen behatóan. Ez egy olyan probléma, ami csökkenti a munkahelyek diverzitását, ami hosszú távon csökkenti a cég profitját – írja a Finextra. Az alanyok szerint a diverzitás magasabb elégedettséghez, lojálisabb munkaerőhöz és zökkenőmentesebb felvételhez vezet, tehát a vállalatok érdekét szolgálná.

A kutatás eredményeképp az EPA létrehoz egy platformot, ahol a dolgozók megoszthatják az egyenlőséggel kapcsolatos mondanivalójukat, amelyeket a cégeknek szánnak. Anne Pieckielon, a projekt egyik vezetője azt mondta, hogy

egyértelmű, hogy ez nem csak a nők problémája, hanem mindenkié. Ez a kutatás bizonyította, hogy az EPA képes nagyobb szerepet játszani az egyenlőség elérésében.

Mi a helyzet itthon? A Központi Statisztikai Hivatal áprilisi adatai alapján a Privátbankár megírta, hogy a nők átlagosan 37.506 forinttal keresnek kevesebbet a férfiaknál.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá 1 hozzászólás

  1. Ági Csécsei 2019.09.03

    Negyven év alatt 18 000 000,- Ft a külömbbség. Nők nyugdíja is ezért kevesebb. Több az éhező nyugdíjas nő, mnt férfi.

Vélemény, hozzászólás?