A diákszámlák versenyét megnyerné a Revolut, ha nem kellene mellé egy magyar folyószámla. Így viszont izgalmas kérdés, hogy mit kell választani.

+

Fotó: Erste

Van, amikor igazságot tartalmaz az a mondat, hogy „régen minden egyszerűbb volt.” Fontos, hogy ez alatt ne a vascsőből készült játszótereket értsük, amelyeken tényleg egyszerű volt megsérülni. Ne is arról beszéljük, hogy a tanár olyan eszközökkel is fegyelmezett az iskolában, amelyek hiteltelenné tették a pedagógiát. Lásd még a „tiszteletlenségért” egyes című gyakorlatot, miközben egy gyerek kitűnőre tudhatja az anyagot és gondolhat közben bármit a tanáráról.

A pénzügyek azonban valóban egyszerűbbek voltak. Amíg a gyerekek számára a számlapénz nem jelent meg, mert csak olyan fizetési szituációkkal szembesültek, ahol készpénzzel lehetett törleszteni a megvásárolni szánt jószág vagy igénybe venni akart szolgáltatás árát, addig egyszerű dolguk volt a szülőknek. Adhattak egy ezrest, amit a gyerek vagy turbórágóra vagy mozijegyre költött el. Más csatornán kell érkeznie azonban ennek az ezresnek, ha a gyerekek Twitchen akarják elkölteni vagy Minecraft kiegészítőt vennének érte. És a digitális platformon nehezebb garantálni az autonómiájukat.

Most, hogy ismét eljött a beiskolázás ideje, ismét időszerű a gyerekek számára szánt számlákról és pénzügyi megoldásokról beszélni, amiről a BiztosDöntés össze is állított egy jó összefoglalót.

Ezért nem nyer a Revolut

A banki szolgáltatások összehasonlítására specializálódott oldal szakértői szerint a Revolut gyerekeknek szánt terméke akár nyerő is lehetne , de magyar nyelven nem lehet kommunikálni a neobankkal, és bármely probléma megoldását chaten kell megoldani. Jelentős probléma még, hogy szolgáltatáson belüli utalással a legegyszerűbb pénz küldeni. Azaz kell egy már meglevő számla vagy kártya, ahonnan feltöltik a gyerekek kártyáját.

„Aki az utalást választja, annak eléggé borsos díja lesz, hiszen a Revolut Litvániában van, így egy litván bankszámlaszámra kell utalni, nemzetközi átutalás díjáért, ami a legtöbb esetben – forintban utalva – meglehetősen drága műveletnek számít. Bár ezt a díjat le lehet csökkenteni, ha euróban történik az utalás, de ekkor meg a küldő – és a fogadó – oldalon át kell váltani a pénzt, ami veszteségekkel jár. Lehet magyar bankszámlaszámra is utalni, ami már belföldi utalásnak számít a díjazás szempontjából, ebben az esetben azonban egy úgynevezett gyűjtőszámlára kerül a pénz, ahová minden más Revolut felhasználó is fizeti, ezért a közleménybe kötelezően azt kell beírni, amit a Revolut kér, különben nem talál oda a pénz a saját Revolut számlára” – írja a BiztosDöntés elemzése, amelyet a FintechRadarnak készített.

Mivel az ösztöndíj, a diákhitel vagy a diákszövetkezeti kereset folyósításánál egyedi kéréseket valószínűleg nem tudnak figyelembe venni, érdemes lehet egy magyar bankszámlát is nyitni Ez pedig a kedvezőbb díjak miatt egy diákszámla kell, hogy legyen.

Erre mindenképpen figyeljünk

A BiztosDöntés szerint a kiválasztás alapja, hogy az adott városban legyen fiókja az adott banknak. Vagy ha ez nem adott, akkor befizetésre alkalmas ATM álljon a diákok rendelkezésére. A következő szempont pedig, hogy a bank appja minél többféle tranzakciót tudjon kezelni. Ide tartozhat egyetemisták esetében a parkolás fizetése, vagy a tömegközlekedésre való jegyvásárlás, push üzenetk küldése vagy a mobil feltöltése.

A diákszámlák 150 ezer forintig ugyanúgy kínálnak ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget, mint bármely felnőtt számla. Ez viszont csak havi két tranzakcióra igaz, ami nem tükrözi egy diák kártyahasználati szokásait.

Fontos, mit tud az app

Széles skálán szórnak a banki mobilappok. Vannak, amelyek lényegében egyenleg-lekérdezésre alkalmasak, mások teljes körű ügyintézést tesznek lehetővé. A legtöbbet a CIB új mobilappja tud, ezt szakmai díjakkal is honorálták, De az OTP mobilbank és a mellette használt OTP Simple szolgáltatás kettőse is lefedi az igények széles skáláját. Az összehasonlító oldal szakértői szerint az Unicredit mBanking és a K&H Bank mobilbank appja is érdemes a figyelemre.

A számlanyitás a CIB, a K&H és az OTP bankoknál a legegyszerűbb, ahol egy digitális folyamat részeként szelfis azonosítással lehet számlánk. Míg az Erste, az MKB és a Takarékbank videobankos számlanyitást kínál.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?