A kamerás és szenzoros Go boltok technológiája nem skálázódik hipermarketnyi méretű üzletekig, de az Amazon kidolgozott egy másik megoldást.

(Fotó: Amazon)

Los Angelesben nyílik az Amazon okos bevásárlókocsit használó Fresh élelmiszerboltja. A boltba egyelőre csak meghívásos alapon lehet bejutni, de az elkövetkező hetekben megnyílik a nagyközönség számára.

A Fresh boltokat a szintén a cég tulajdonában álló Whole Foods lánc olcsóbb alternatívájának szánja az Amazon. Ebben is helyben sütött pizzát, péksüteményt és különböző helyi és országosan ismert gyártótól származó ételkészítményeket lehet venni. Azaz lesz alma is meg Mars csoki is, és betérhet a vásárló egy marék pogácsáért is.

A Fresh boltok nem fogják az Amazon évek óta működő pénztáros nélküli bolti technológiáját használni. Ehelyett a cég nyáron bemutatott kódleolvasós, kijelzős Dash Cart okos bevásárlókocsijai fogják jelezni, hogy mennyit fogunk fizetni távozáskor. Ez az a kocsi, aminek az alját egy az egyben a technika foglalja el, így nem lehet oda bepattintani a tízes pakk ásványvizet és a két csomag pelenkát.

A bevásárlókocsik kompatibilisek az Alexában rögzített bevásárlólistákkal. Így a kocsi akár végig is mondja nekünk, hogy mit kell még vennünk. A fizetéshez természetesen nem kell beállni a pénztárhoz. A Dash Cart kijelzőjén be lehet jelentkezni az Amazon fiókba és az abban rögzített eszközökkel fizetni.

A Fresh bolt azért használ más technológiát, mint a kamerás-szenzoros Go Grocery nevű egységek, mert jóval nagyobb alapterületen üzemel. A szenzoros-kamerás megoldás pedig csak egy bizonyos üzletméretig skálázódik, azon túl célszerűtlenné válik.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?