Hiába nem tartalmaz egy ellopott adatbázis fizetési információkat, kártyaszámot, egy ügyes csaló pénzt tud csinálni belőle.

(Fotó: wiseguy71 CC-BY)

A londoni Ritz hotel Twitteren ismerte el, hogy a múlt héten egy „potenciális adatlopás” nyomait fedezték fel az éttermi foglalásokat kezelő rendszerükben. Ez nem az a fajta információ, amitől az embert azonnal kiveri a hideg veríték. Hadd tudják meg a hackerek, hogy szerdán a Ritzben vacsorázunk – gondolhatja a tipikus Ritz vacsoravendég.

Fred Astaire. Put it on the Ritz.

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Az adat azonban kellően kreatív támadók kezébe került. A BBC szerint több, a listán szereplő embert végigtelefonáltak ismeretlenek. Először csak az időpontot egyeztették, majd közölték, hogy a rendszer elutasította a vendég kártyáját, ezért egy új kártya megadását kérték telefonon keresztül. Mivel azzal, hogy a hotel nevében léptek fel, az éttermi foglalásról tudtak, így könnyebben győzhették meg az áldozatokat.

A BBC egy áldozatot szólaltatott meg. Az ő esetében a mesét elég meggyőzően adták elő, ezért megadta a kártyaadatait. A támadók ezek után több nagy értékű vásárlást kíséreltek meg a fizetőeszközzel.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?