Elkezdené kivonni a mágnescsíkos kártyákat a rendszerből a Mastercard. A folyamatot a 2024-es évben indítják el és egészen 2033-ig tart az összes mágnescsíkos kártya új típusúra cserélése.

(Fotó: Mastercard)

A cég szerint a chipes és az érintős technológiai elég elterjed, jobb és biztonságosabb, mint az évtizedekkel korábbról megmaradt mágneses megoldás. A technológiának megvolt a kifutása, az 1960-as években vezették be a lehúzható, az adatokat egy a magnószalaghoz hasonló, a kártyák hátulján található sávban tároló bankkártyákat.

A csere először Európában fog elkezdődni, mert itt a chipes kártyák eleve rendkívül elterjedtek. Az Egyesült Államokban a biztonságosabb kártyatípus bevezetése sokkal lassabban ment, ezért ott csak 2027-ben indul el a mágnescsíkos technológia kivonása. 2029-től a Mastarcard már nem ad ki mágneses kártyát, a korábbi betéti- és hitelkártyák pedig minden emberi számítás szerint 2033-ra kikopnak a rendszerből.

A chipes technológia sem számít újnak, a szabványt az 1990-es években dolgozták ki, de annak a cseréjére még nem kell készülni. Ugyanakkor az érintős fizetési megoldások – amelyek telefonon és okosórán is elérhetők – már jelzik, hogy a chipek sem lesznek örökké velünk.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?