Aki a fehér felsőbbrendűséget hirdeti az ne akarjon ApplePayt használni. A cég nem hozott új szabályokat, elég volt, hogy a fizetési szolgáltatás létező feltételeit elkezdte számonkérni.

Fotó: Evan Nesterak // Flickr CC-BY
Fotó: Evan Nesterak // Flickr CC-BY

A hétvégi charlottesville-i szélsőjobboldali tüntetésre, aminek során egy a tömegbe hajtó kocsi megölt egy ellentüntetőt és többeket megsebesített, a technológiai cégek is megfogalmazzák a maguk válaszait.

Akadt olyan vezérigazgató, aki a szélsőséges agressziót elítélni nem siető Trump elnök késlekedése miatt elhagyta az elnök ipari tanácsadó testületét. A Daily Stormer nevű szélsőjobboldali kiadvány tárhely és domainszolgáltatója felmondta a szolgáltatást.

Az Apple pedig, akiről azt gondolhatnánk, hogy ilyen ügyekhez köze sincsen, bejelentette, hogy az ApplePay szolgáltatást nem teszik elérhetővé olyan oldalakon, amelyek a fehér felsőbbrendűséget hirdető vagy náci témájú termékeket árusítanak. Mostanra három olyan webboltról került le az ApplePay fizetési lehetőség, ahol náci logós pólókat lehetett vásárolni. Ezek egyike meg is szűnt – írja a The Verge.

“Az árja nem járja”

Az Apple nem hozott új szabályt ahhoz, hogy ezt megléphesse. Egyszerűen alkalmazni kezdték az ApplePay felhasználási feltételeiben foglaltakat, amely szerint tilos olyan oldalakon ApplePayt használni, amelyek gyűlöletre, erőszakra és intoleranciára buzdítanak.

Az ApplePay viszonylag kis játékos a webes fizetésben, amennyiben viszont a PayPal és a Stripe is elkezdik felülvizsgálni a szolgáltatásukat igénybe vevő oldalakat, az fájni fog a szélsőjobboldali webboltoknak. A Stripe egyelőre csak vizsgálja a kérdést, a PayPal azonban már tiltott ki oldalakat a rendszeréből.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?