A rejtett adatlopó kütyük már Bluetooth-on is hajlandók átküldeni a begyűjtött adatokat. A kényelem azonban a végzetükké válik.

Ki kéne annak domborodnia? Hát persze hogy nem! Így néz ki egy régi típusú kártyalopó felszerelve (Fotó: Angus Fraser / Flickr CC-BY)
(fotó: Angus Fraser / Flickr CC-BY)

Az Egyesült Államokban csodás evolúción mentek keresztül a bankkártyaadatok ellopására használt skimmer eszközök. Korábban mindenféle, a bankautomatára vagy fizetőterminálra rápattintott műanyag burklatok alá szerelték ezeket, az adatot pedig csak az eszköz begyűjtésével lehetett leolvasni róluk. Ilyen eszközökkel nagy ritkán magyar ATM-eken is lehetett találkozni.

Az új kártyalopók azonban sokkal fejlettebbek – írja a Techcrunch. Nagyon kicsik, gyakran hozzá vannak kötve a mágnescsíkolvasóhoz és a PIN-billentyűzethez is. És egyre elterjedtebb, hogy Bluetooth kapcsolatra is képesek. Ez nem a lopást segíti elő, hanem az adatok begyűjtését. A rizikós szerelgetés helyett egy közelben parkoló kocsiból mobillal is le lehet tölteni az ellopott kártyaadatokat.

A University of California, San Diego és a University of Illinois Urbana-Champaign kutatói azonban megtalálták a rést ebben az ötletben is. Nem csak az adatlopók gazdái észlelhetik a Bluetooth eszközt, hanem a rendőrök is. Bluetana nevű appjuk olyan azonosítókat keres, amelyek jellemzően skimmer eszközökre utalnak. Így meg lehet előzni azt, hogy az ember egy olyan önkiszolgáló benzinkútnál tankoljon, ahol a kártyás fizetés során a pénze mellett az adatait is begyűjtik.

A csapat a rendőrség által begyűjtött skimmerek azonosítóit keresi. Az app szűri a más Bluetooth eszközök – appból átállítható közlekedési táblák, flottakövető rendszerek – jeleit. Egyelőre csak a benzinkutas csalások kiszűrésére alkalmas a Bluetana, és arra sem mindenki számára. A kutatócsoport a rendőrségnek adta át használatra, akik eddig 64, más vizsgálattal megtalálhatatlan adatlopót hatástalanítottak az alkalmazásnak hála.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?