Eddig is lehetett csereberélni és megunt dolgokat eladni a Facebookon, de most mindez hivatalos lett. A Marketplace szolgáltatástól retteghetnek a konkurens hirdetési portálok.

Eddig is lehetett csereberélni és megunt dolgokat eladni a Facebookon, de most mindez hivatalos lett. A Marketplace szolgáltatástól retteghetnek a konkurens hirdetési portálok.

(Forrás: Facebook)
(Forrás: Facebook)

William Gibson Kanadában élő amerikai regényéíró talán legismertebb mondása az, hogy „az utca mindenben megtalálja a maga hasznát”. Remek megfigyelés, egyaránt magyarázza a görkorisok által használt térelemmé váló, amúgy béna utcabútorok sorsát vagy azt is, hogy még a legzártabb, leginkább másra való netes szolgáltatásokban is lehet ismerkedni. Egy dolog, mire gondolt a tervező, lényegesebb, hogy mit lát a minket körülvevő világban az utca.

A Facebookban és a csoportokban például azt látta meg, hogy ezek tökéletesek állandósult internetes garázsvásárt tartani. Fizetési lehetőség ugyan sok helyen nincs a Facebookon, de ilyen apróságokon nem akadnak fenn az emberek. Az ikeás bútorok csereberéjétől a fotófelszerelésig mindennek van apróhirdetési csoportja. A Facebook pedig, látva a funkció sikerét kifejlesztette a Marketplace nevű terméket, ami pont ugyanezt tudja csak kicsit rendezettebb, hivatalos formában.

Panda GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & Share this Panda GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Hétfő este óta a magyar felhasználóknak is elérhető az apróhirdetős rész a Facebook appban. A hirdetéseket hely, ár és kategória szerint lehet szűrni, amennyiben az appnak engedélyeztük a GPS-adatokhoz való hozzáférést, akkor elsőre a környékünkön lévő termékeket fogja listázni. A Facebook sem az eladó és vevő kommunikációjára nem ad új megoldást – a Messengert ajánlják – sem pedig a fizetésre nem ad alternatívát. Bár más országokban működik már a Messengeren keresztüli pénzküldés, a Marketplace magyar felhasználói kénytelenek maguk megbeszélni, hogyan jut el a pénz az eladóhoz.

Legalább ennyire érdekes, hogy a magyar Marketplace elindulásáról szóló közleményben a vitarendezésről és a szállításról sincs szó. Egy teljesen csupasz, apróhirdetési oldalt kaptunk egyelőre, nem egy Vatera-klónt.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?