A cég vezérigazgatója nagyon nem szeretné, ha a sofőrjeit munkavállalóként kellene kezelnie.

(Fotó: Uber)

Hónapokra is leállíthatja a szolgáltatását az Uber Kaliforniában, ha a bíróság nem változtatja meg korábbi döntését, amely a cég sofőrjeit alkalmazotti státuszba sorolja át. Dara Khosrowshahi, a cég vezérigazgatója egy interjúban beszélt arról, hogy nem lehet egyik napról a másikra átállni a hakni gazdaság üzleti modelljéről arra, amit a bíróság elvár tőlük.

A vezérigazgató által mondottakban van természetesen egy árnyalatnyi zsarolás is. Nem az a fajta, amit bíróság elé lehet citálni – amúgy is ott van a cég – de a védelmi pénzes Monty Python jelenetből ismert noszogatást nehéz nem kiérezni a sorok közül.

Az interjút az után adta Khosrowshahi, hogy hétfőn a kaliforniai legfelsőbb bíróság egy előzetes intézkedésben kötelezte az Ubert és a Lyftet, hogy tekintsék munkavállalónak a sofőrjeiket. Erre a cégeknek tíz napjuk van.

A bíró elismerte, hogy jelentősen meg kell változtatnia az üzleti gyakorlatát a cégeknek, és hogy a váltás drága lesz. Ugyanakkor ettől még úgy gondolta a bíróság, hogy egy Uber-sofőrnek is járnak azok a jogok, amiket eddig csak a szerencsésebb munkavállalók élveztek. Ilyenek a munkanélküliségi biztosítás például.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?