2017 végére elindulhat a kártyás fizetés Budapest összes tömegközlekedési eszközén. A tendert kiírták, októberre nyertest kell találnia a BKK-nak.

Kiírta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az elektronikus jegyrendszerre vonatkozó pályázatot. Ha a rendszer elkészül, érintős bankkártyával lehet jegyet venni a BKK járatain. 2017 végéig azonban biztos nem kell elköszönni a papír alapú bérlettől.

BKV BKK busz
Minden buszra, villamosra, trolira és metróra érvényes lesz az e-jegy
(fotó: Albert Lugosi / Flickr CC-BY)

A bankkártya-elfogadási pályázatra beadott anyagok elkészítésére egy hónapja sincs a résztvevőknek, a határidő szeptember ötödike – írja a Világgazdaság. Az elbírálás határideje hasonlóan szoros, október közepére lesz nyertese a tendernek. Várhatóan a nagy bankok – az OTP, CIB vagy az Erste – lehetnek az esélyesek, de a kisebbek is labdába rúghatnak, ha jó ajánlatot adnak, vagy rövid határidővel vállalják a rendszer felépítését.

Az elektronikus jegyrendszer kiépítése száz POS-terminál, 415 önkiszolgáló jegyvásárló pont, hatszáz mobil POS-terminál szállítását jelenti a nyertesnek. És ez még a munka kisebb része, mert 11 592 darab kártyaolvasót is fel kell szerelni a BKV járműveire. A rendszernek nem csak fizikai része van: online, mobilappos és a telefonos ügyfélszolgálaton keresztül való bankkártyás fizetést is meg kell oldani.

oyster card
Londonban 2003 óta van e-jegy, a bankkártyás fizetés azonban csak idén indult el
(fotó: Transport for London)

A mobil terminálokat az ellenőrök fogják használni a jegy ellenőrzésére. A Világgazdaság szerint a bliccelők a büntetést is befizethetik majd kártyával. A beszerzés becsült összege 550 millió forint. A rendszer elindulásának határideje 2017 vége, azaz két évig még minden hónap elején meg kell venni a papír Budapest bérletet.

A budapesti elektronikus jegyrendszer kiépítése hányattatott múltra tekint vissza, több mint tíz éve zajlik a projekt. A kivitelezésnek többször nekilendült a BKK és a főváros, de viták és fennakadások kísérték a folyamatot. A projekt már most erős késésben van, a 2017-es céldátum merész vállalás a BKK részéről.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá 1 hozzászólás

  1. Kliegl László 2016.08.12

    Sajnos ez is valószínűleg olyan „magyarosan” fog működni, azaz elég szarul. Sajnos még ezekkel az egyszerű jegyárusító automatákkal is folyamatosan gondok vannak. Pl. rendszeres, hogy nem fogad el kp-t, vagy egyáltalán nem működik. Nem értem, hogy minek erőltetünk olyan szintű dolgokat, amelyeket valahogy nem tudunk igazán jól csinálni. Másik: a csodálatos magyar szoc. hálónak köszönhetően egy munkanélküli, vagy éppen egy közmunkás miből vegyen jegyet/bérletet? Ja, tudom, ez nem fontos… Csak az fontos, hogy amikor dolgozik, fizesse a rahedli adót, járulékot.

Vélemény, hozzászólás?