Nem tudni mennyibe került a cégnek, hogy megszabaduljon a vírustól. És azt sem, hogy megszegték-e az amerikai törvényeket emiatt.

Kifizette a több millió dolláros váltságdíjat a Garmin, így szabadult meg a rendszereit megfertőző zsarolóvírustól – adta hírül a SkyNews.

A cég július 27-án elismerte, hogy hackertámadásnak esett áldozatul, amelynek következtében az appjai, weboldala és ügyfélszolgálata elérhetetlené vált. A cég rendszerébe négy nappal korábban, július 23-án jutott be a zsarolóvírus. Azonban a hibát csak a probléma javítása után vallották be. A kiadott közlemény nem tért ki arra, hogyan szerezték vissza az uralmat a szervereik felett, ellenben megnyugtatták minden ügyfelüket, hogy az adataik nem vesztek el, nem fért hozzájuk senki és nem lopták el azokat.

A SkyNews információi szerint az Arete IR nevű cég tárgyalt a zsarolókkal. Azt viszont nem tudta meg a lap, hogy pontosan mennyit fizetett a Garmin. Ami biztosnak tűnik, hogy millió dolláros nagyságrendű lehetett az összeg. A zsarolók eredetileg tízmillió dollárt próbáltak kérni.

Az eset érdekessége, hogy a támadás mögött az Evil Corp nevű orosz hackercsoportot gyanítják, amely az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának tiltólistáján is szerepel. A Sky News szerint egy zsarolóvírusos ügyek tárgyalására szakosodott cég nem is vállalta a Garmin képviseletét, félve attól, hogy megsértené a szankciókat. Az Arete IR nem válaszolt a Sky kérdéseire, azonban korábban megosztottak egy tanulmányt arról, hogy a Waste Locker zsarolóvírus mögött talán mégsem az Evil Corp áll.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?