Folytatódik az Apple vesszőfutása Európában, most épp a a francia fejlesztők jelezték, hogy ők is elégedetlenek a cég fizetési megoldásával.

Az App Store nyomtatja a pénzt az Apple-nek (Kép: 123rf)

Az elégedetlenség kifejezésére egy trösztellenes per elindítását választották. A per célja, hogy az Apple ne éljen vissza a platformján a piaci túlsúlyával és engedjen be más fizetési szolgáltatásokat is. A per Kaliforniában zajlik.

A fejlesztők azt akarják elérni, hogy az egyes eladások után ne kelljen harminc százalék jutalékot fizetniük. Különösen úgy ne, hogy korábban már kifizették a cég fejlesztői rendszereihez való hozzáférés minimum évi 99 dolláros árát. Azzal érvelnek, hogy ezek részben eladásonként, részben programozónként fizetendő összegek megfojtják az innováció lehetőségét a platformon. Leginkább akkor lennének elégedettek, ha külsős fizetési szolgáltatót vehetnének igénybe.

Az Apple elmúlt évét ilyen perek szegélyezték. Volt eset, amikor cinikusan újrakalibrálta a jutalékrendszert úgy, hogy bár beengedte a külsős szereplőt, de a végén ugyanúgy 30 százalék jutalékot kellett fizetnie a fejlesztőnek. A francia per újdonsága, hogy számos nagy médiacég is része a pereskedőknek, a jogi képviseletüket pedig az a Hagens Berman ügyvédi iroda látja el, amely egy 100 milliós ügyet már megnyert az Apple ellen, és folyamatban van egy egymilliárdos, szintén az App Store-t érintő ügye is a cég ellen.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?