A Rhode Island-i adóhatóság adóvisszatérítései érkeztek meg hibás aláírásokkal. A legjobb családban is előfordul, hogy tévedésből Disney és Mickey neve kerül a csekkre.

Érthető, ha vakarja a fejét (Fotó: Josh Hallett CC-BY)

Vannak dolgok, amik csak az Egyesült Államokban történhetnek meg. Például azért, mert míg a papír csekk a világ legtöbb piacán kihalt, ott még tartja magát. A csekkekre pedig aláírás kell, akkor is, ha százasával állítják ki őket.

JFK aláírógépe (Fotó: Benjamin Olding, International Autopen Company CC-BY)

A mechanikusan elvégzett aláírásra van megoldás. Az aláírást lehet digitalizálni, aztán parasztosan simán rányomtatni a papírra. Még elegánsabb, ha az Autopen nevű jószággal írják alá, ami mechanikusan másolja rá a megfelelő aláírást a papírra. Ez annyira elfogadott megoldás, hogy egy 2005-ös amerikai igazságügy minisztériumi vélemény szerint az amerikai elnök akár törvényeket is aláírhat Autopent használva. (Amúgy az elnökök Truman óta használják az eszközt, pedig ő nem tegnap lépett hivatalba.)

(Fotó: WJAR)

És itt jön a poén. Rhode Island állam NAV-nak megfelelő szerve rosszul állította be a csekknyomtatóit, amikor az adóvisszatérítési csekkeket nyomtatták. Egészen pontosan a tesztre használt aláírásokat hagyták benne a gépbe a valódi tisztségviselők aláírásai helyett. És mivel tesztel a hivatal? Valami igazán felismerhetővel, ismerttel, szóval Walt Disney és Mickey egér hivatalos aláírásával. Ennek folyományaként 176 adózó hibásan aláírt csekkeket kapott. Csak remélni tudjuk, hogy van köztük olyan kis összegről szóló, amit megéri megtartani. Nem sok olyan csekk van forgalomban, amit Mickey Mouse, főkincstárnok írt alá. Kár lenne, ha ezek elvesznének.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?