Az új azonosítási mód a tesztelők szerint kényelmesebb a PIN-kódnál. Igaz, tényleg nem felejtette még senki el az ujjlenyomatát

Az új azonosítási mód a tesztelők szerint kényelmesebb a PIN-kódnál. Igaz, tényleg nem felejtette még senki el az ujjlenyomatát.

(Forrás: MasterCard)
(Forrás: MasterCard)

A Mastercard biometrikus azonosítást is tartalmazó kártyáját a bolgár UniCredit Bulbank tesztelte. Ez a technológia második próbája a világon, korábban Dél-Afrikában bocsátottak ki hasonló kártyákat.

Az új kártytípussal úgy lehet fizetni, ahogy azt a fenti kép ábrázolja. Sima chipes kártyaként csúsztatják be az olvasóba, PIN-kód helyett azonban a kártya sarkára helyezett ujjlenyomat-olvasó aktiválásával lehet jóváhagyni a fizetést. A tranzakció nem igényel semmilyen hálózati kapcsolatot, a kártya maga tárolja a tulajdonosának ujjlenyomatára vonatkozó információkat.

Az új kártyatípus bármely chipes kártyát fogadó, EMV típusú terminálnál használható. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a kártya igénylésekor a pénzintézetnél regisztrálja a tulajdonos az azonosításhoz használni vágyott ujjainak lenyomatát. Az új azonosítás móddal megszűnik a kártya kölcsönadásának a lehetősége. A gyerekek nem kérhetik el apu kártyáját, hogy jégkrémet vegyenek a sarki boltba. Kénytelenek lesznek valami fintech megoldással bonyolítani az életüket.

Nincs ujj, nincs fagyi (Forrás: sussexcareers)
Nincs ujj, nincs fagyi (Forrás: sussexcareers)

A tesztelők visszajelzései rendkívül pozitívak voltak. A válaszadók 93 százaléka a PIN-kódnál kényelmesebbnek tartotta az ujjlenyomatot, és ugyanilyen arányban érezték biztonságosabbnak a sima chipes kártyánál az új védelemmel ellátott plasztikot. A résztvevők 90 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ha elérhető lenne, valószínűleg használna kártyás biometrikus azonosítást.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?