Egyszer már elkaszálták az ügyüket, de új irányból támadnak. Nagyon szeretnék, ha nem kellene jutalékoz fizetniük az NFC-s tranzakciók után.

Forrás: Apple

„Nem veszi be. Nagyon ravasz fickó. Ha nincs kedve, még az aszpirint sem veszi be” – jellemzik egy iskola tanulói cseles tanárukat Rifat Ilgaz regényében, ami nagyjából a török Tanár úr, kérem! Két ok miatt hozzuk ezt szóba. Egyrészt, hogy akinek a kezébe kerül ez a magyarul is kiadott, mégis méltatlanul elfeledett mű, olvassa el, rém vicces. Másrészt pedig azért, mert az Apple olyan, mint a szóban forgó tanár. Nem veszi be az aszpirint se.

Pontosabban fogalmazva az Apple platformján csak a cég által hozott nagyon szigorú, és helyenként finoman igazságtalan szabályokat betartva lehet létezni. Ilyen például az a 30 százalékos jutalék, amit az összes App Store-on keresztül zajló vásárlásért levon a cég, és amit Elon Musk az internet adójának nevezett, az Epic videojátékcég pedig perre ment miatta az Apple-lel. Hasonló szabály az is, hogy fizetést csak az Apple payment megoldásán keresztül lehet bonyolítani iOS eszközökön. Az NFC-chiphez való hozzáférésről, ami például az Apple Pay-t megkerülő tranzakciókhoz lenne szükség, pedig még a legnagyobb bankok sem álmodhatnak. Így működik a platformcégek világa.

Az ausztrál bankok azonban nem nyugszanak bele, ezért perben is állnak a céggel. Eddig nem jártak sikerrel, de most egy parlamenti vizsgálóbizottsághoz fordultak a panaszaikkal. A bankok érvelése szerint az Apple visszafogja a pénzügyi innovációt azzal, hogy az NFC-ben rejlő lehetőségekkel nem élhetnek szabadon a bankok. Ezzel pedig nem csak a pénzintézetek versenyképessége romlik, hanem az ügyfelek is drágábban jutnak pénzügyi szolgáltatásokhoz – írja a Finextra.

A beadvány, az Apple-től való adatkérés részben megemlíti, hogy több országban, köztük Németországban, Hollandiában, az Egyesült Királyságban és az EU-ban – ők írták ezt, ne feszegessük – már vizsgálják a cég versenykorlátozó lépéseit és szabályozói lépésekre is lehet számítani.

Az Apple arra hivatkozik az ügyben, hogy bármelyik ausztrál bank indíthat NFC tranzakciót. Ezeknek azonban az Apple Payen keresztül kell lezajlaniuk. És természetesen a bankok méretétől és a kiszolgált piactól függetlenül ugyanolyan jutalékokat kell befizetniük.

Az ausztrál bankok legutoljára 2017-ben próbálkoztak hozzáférést szerezni az NFC chiphez. Akkor az ausztrál versenyfelügyeletnél vérzett el az ügyük.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?