A Netflix egyes piacokon már megúszhatja azt, hogy jutalékot fizet a cégnek. Nagy érvágás lesz ez az Apple-nek.

Forrás: Apple

Változik a széljárás az Apple háza táján. A cég egyre nehezebben tudja megvédeni a fizetési monopóliumát. Ez az oka annak is, hogy a legújabb iOS-es Netflix alkalmazásban a feliratkozás gomb már nem egy Apple Pay-es oldalra viszi a felhasználót, hanem a Netflix weboldalára. Itt pedig anélkül is előfizethetnek a streaming szolgáltatásra, hogy annak a díjából harminc százalékos jutalékot fizetnének az Apple-nek.

A mostani az Apple márciusi szabályváltozását követő lépés. Akkor a cég azt jelentette be, hogy az „olvasó” appok igénybe vehetnek külsős fizetési szolgáltatót is. Ez a monopólium megtörésén túl azt is jelenti, hogy verseny alakulhat ki az iOS platformon is a fizetések kezelésére. Ebben a versenyben az Apple továbbra is jelentős előnnyel indul, de eddig verseny sem volt.

Az új Netflix előfizetők nem jutnak azonnal a fizetési oldalra. Az app egy hosszas figyelmeztető szöveget köteles megjeleníteni arról, hogy nem az Apple fizetési szolgáltatását használja. Emellett pedig arról, hogy minden, az előfizetéshez kapcsolódó folyamatot – a fiók kezelését, a tárolt bankkártya-információk menedzsmentjét, a privacy- és biztonsági követelmények teljesülését – a Netflix ellenőrzi.

A Techcrunch szerint egyelőre nem tudni, hogy az új előfizetési oldal világszerte átalakult-e vagy csak azokon a piacokon engedélyezte az Apple, ahol erre a bíróság már kötelezte.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?