A Twitter alapítója szeretne egy világvalutát, ami otthonosan érzi magát az interneten. A felhasználók jobban örülnének, ha a zaklatást szűrné a Twitter.

(Fotó: Kevin Krejci CC-BY)

A kriptovalutákban érdekelt milliárdosok mostanában vallomásos időket élnek. Elon Musk után a Twitter alapítója, és a céghez párszor visszarángatott vezetője is hitet tett a kriptó mellett. Aki arra fogad, hogy Dorsey véleménye sem rendítette meg az árfolyamot, jól gondolja.

Dorsey a cég befektetőinek mondta, hogy a kriptovaluták nagy szerepet játszanak a cég jövőjében. A tervek között szerepel a kriptovaluták integrálása a Twitter létező szolgáltatásaiba. Például a Super Follows és a Tip Jar szolgáltatásokba. Az állásfoglalás érdekessége, hogy mindkét említett funkciót a közelmúltban hozta létre a Twitter, és mindkettőre úgy reagáltak a platform felhasználói, hogy inkább a létező és többször jelentett hibák javítása lenne üdvös. Ilyen problémák az elgépelések utólagos javításának engedélyezése vagy a Twitteren elharapózó zaklatás és gyűlöletbeszéd kezelése.

Mindkét hiányosság komoly pénzek elköltését, programozói munkaórák feláldozását és moderátorok toborzását és kiképzését igényli. Ezekhez képest a kriptopénzek integrációjának beígérése olcsó lépés és máris meghatja a sajtót. Mellékelt ábrakénét nézzék csak, amit épp olvasnak.

Dorsey két másik olyan trendet is megjelölt, amik komoly szerepet játszanak a Twitter jövőjében. Ezek a mesterséges intelligencia és a decentralizáció. Az utóbbival kísérletezik is a cég, illetve valójában létezik egy nehezen átlátható, de kis csoportok számára élhető federalizált protokollokon működő internet, aminek a Twitter-jellegű szolgáltatása a Mastodon.

A Twitter – és a Square – alapítója szerint jelentősen felgyorsítaná a fejlesztést, ha lenne az internetnek egy őshonos, digitális valutája, ami globális. Ezt lehetővé tenné, hogy ne piacról piacra haladva tegyenek elérhetővé szolgáltatásokat. Nehéz nem észrevenni azt a vágyat, hogy a helyi szabályozásnak való megfelelést szívesen megspórolná Dorsey.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?