Svédországban nehéz a fizetési fintech szolgáltatások dolga, a bankok megelőzték őket. Ismerjétek meg a Swisht.

Svédországban nehéz a fizetési fintech szolgáltatások dolga, a bankok megelőzték őket. Ismerjétek meg a Swisht.

Fika, az egyik nagy svéd titok (Fotó: Stefan Domanske CC-BY)
Fika, az egyik nagy svéd titok (Fotó: Stefan Domanske CC-BY)

Tudjátok mi a svédek legjobban őrzött titka? Nem a hygge, ami durván azt jelenti, hogy az ember akár jól is érezheti magát az otthonában és az életében. Még csak nem is a magyarul mókásan hangzó fika, ami egy olyan sütis kávészünet, ami megvédi az embert a megőrüléstől. Ez utóbbi ráadásul elmegy randinak, családi találkozónak, de van, hogy csak egy kávéról szól. De ez sem a nagy titok, mert az a Swish.

A Swish egy olyan fintech fizetési szolgáltató, amit skandináv bankok hoztak létre 2012-ben. A szolgáltatás alapvetően mobilon működik, és a mobilszámot használja azonosítónak, de lehet kérni külön Swish számot is. Kezdtetben pénzküldésre szolgált csak az app, mára viszont személyes mobilfizetésre és internetes vásárlásra is lehet használni.

HERO2QRvers

A svédek pedig, valamivel többen, mint az ország fele, használják is a Swisht. A svéd központi bank, a Riksbank statisztikája szerint kártyát az emberek 93 százaléka használt az elmúlt hónapban, készpénzzel 79 százalékuk fizetett, Swisht pedig 52 százalékuk használt. És a svédek egy kicsit sem sajnálják a készpénz lassú eltűnését, 43 százalékuk pozitív fejleménynek tartja.

Aki pedig kereskedőként nem Swisht használ – a szolgáltatás futott bele problémákba 2016-ban – az a mobilt kártyaolvasóval kiokosító iZettle-t veszi igénybe. A Guardian tudósítása szerint még a helyi Fedél Nélkült, is meg lehet venni kártyával vagy mobilos fizetéssel.

Ez nem egy startup

Ami a fentiek mellett érdekessé teszi a Swisht, hogy a banki szektorból nőtt ki. Soha nem vett részt startupversenyen, egy fillérnyi, azaz egy svéd koronányi kockázati tőke sincs benne. Mégis képes volt a bankkártyás fizetés versenytársává válni, mert a maximális 2200 dollárnak megfelelő átutalási limit kényelmes eszközzé teszi gyakorlatilag bárminek a megvásárlására. Lényegében csak autót és házat nem lehet Swishsel venni.

És míg a szolgáltatás ingyenes a magánembereknek, a Swisht elfogadó cégek fizetnek. Másfél és két korona – durván 50-70 forint – közötti díjat kell fizetni egy-egy tranzakcióért.

Csak egy baj van a megoldással. Kizárólag a svéd bankrendszerben működik és csak svéd koronát kezel. Ahhoz, hogy bármi hasonló jelenjen meg Magyarországon, a PSD2 irányelv életbe lépését és az azonnali utalás lehetőségét kell megvárni, utána jelenhetnek meg ennyire széles körben elfogadott, bankközi környezetben is működő megoldások.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?