Eddig bárki megnézhette, ki és kinek küldött pénzt az alkalmazásban. Az adatok megosztását le lehetett tiltani, a héten viszont meg is szűnik ez a magánszférát sértő funkció.

A technológiai vállalatok gyakran tesznek olyan, az ügyfelek által bevitt adatokat láthatóvá, aminek az ügyfelek nem örülnek, de a cég növekedését szolgálja. Amíg a csak tehette, a Facebook eldugta a kellően kifinomult adatvédelmi beállításokat például, mert érdeke volt, hogy pörögjön a hírfolyam.

Ilyen funkció volt a Venmo P2P pénzküldési szolgáltatás nyilvános használati naplója. Kevés ember ragaszkodik ahhoz, hogy egy pénzküldős appban hírfolyam jelleggel láthassák a barátai kinek mennyi pénzt küldött. Ugyanakkor ez a hírfolyam növelhette az alkalmazásba vetett bizalmat, hiszen az új ügyfelek láthatták, hogy barátaik is aktív felhasználók.

A Venmo funkciója több veszélyt hordott magában, mint amennyi előnyt kínált. Bármely idegen rálátott a banki világban titkosnak számító adatokban. A cég egyelőre csak a globális hírfolyamot kapcsolja ki, a barátnak jelölt felhasználók továbbra is láthatják a pénzküldéseket. Ez is nagy szó, mert a cég jellemzően azzal védekezett eddig a kritikák ellen, hogy a beállítások mélyén bárki szabályozhatja, mit mutat meg magából a világnak. Ezt a szűrési lehetőséget is azért építette be a Venmo, mert a kinyerhető adatokat elkezdték felhasználni mások is. A Buzzfeed például Biden elnök ismerősi körét rajzolta fel miután megtalálták Biden Venmo fiókját.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?