Három republikánus szenátor megtiltaná az olimpikonoknak a kínai jegybank által kibocsátott digitális valuta használatát. Még a végén rászoknak az emberek.

(Forrás: Adrian Korte / CC-BY)

Kína nagyon készül arra, hogy a 2022-es pekingi téli olimpián az országba érkezőknek is bemutatja a digitális jüant. Az Egyesült Államok három republikánus szenátora szerint azonban ez megronthatná az amerikai sportolókat.

Marsha Blackburn, Roger Wicker és Cynthia Lummis nyílt levélben fordult a többi képviselőhöz, hogy megakadályozzák az amerikai olimpikonok jüanhasználatát. Szeretnék elérni, hogy az országuk sportolóinak tilos legyen használniuk a digitális fizetőeszközt. Mindezt a digitális megfigyeléstől való félelem és a dollár pozíciójának megőrzése motiválja.

Kína abban reménykedik, hogy a sporteseményre utazók megtartják a telefonjukon a tárca alkalmazást, és a jövőben is használják majd fizetésre a digitális jüant – vélik a szenátorok.

A három képviselő lépése kicsit korainak hat. Még abban sem lehetünk biztosak, hogy egyáltalán elutazhat-e bárki a 2022. februárjában tartandó téli olimpiára. Az idei nyári olimpia, amely napokon belül kezdetét veszi, a koronavírus újabb hulláma miatt nézők nélkül fog lezajlani. Van némi esélye annak is, hogy a pekingi olimpiára is ez a sors vár.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?