A nyár közepére kitalált kereskedelmi ünnep, a Prime Day botrányba fulladt. Az Amazon alábecsülte az érdeklődést, a szolgáltatás nem mindig volt elérhető. Végül sikerült elkölteni a pénzt mindenkinek.

A nyár közepére kitalált kereskedelmi ünnep, a Prime Day, botrányba fulladt. Az Amazon alábecsülte az érdeklődést, a szolgáltatás nem mindig volt elérhető.

Amazon raktár Spanyolországban, pokol lehet itt dolgozni (Fotó: Wikimedia Commons)
Amazon raktár Spanyolországban, pokol lehet itt dolgozni (Fotó: Wikimedia Commons)
(fotó: Wikimedia Commons)

Ha egy cég van az interneten, amely rendelkezik elég saját szerverrel ahhoz, hogy bármilyen rohamot kiálljon, akkor az Amazon az. (Valójában nem egy: a Microsoft, a Google és úgy általában a kereskedelmi felhőszolgáltatók ilyenek.) Az idei Prime Day mégis azzal kezdődött, hogy az emberek nem tudtak vásárolni és a közösségi oldalakon osztottak meg tippeket, hogy lehet mégis venni valamit.

Annak fényében égő ez igazán a cégnek, hogy kínai konkurense az Alibaba minden évben újabb rekordokat állít fel a szinglik napja nevű, szintén e-kereskedelmi „ünnepen”. Ehhez képest az Amazon, és a csatolt szolgáltatásai – az Alexa hangos asszisztens, a Prime videostreaming és az Amazon Web Services felhőszolgáltatás – is bukdácsolt.

Egy dologgal nem volt baj

Nem valószínű, hogy a kimaradások miatt Jeff Bezos, a cég vezére, vérengzést kezdene a vezetők között. Egy területen ugyanis remekül teljesített a Prime Day: őrült sok pénzt hozott. A cég részvényei szárnyalni kezdtek, amivel pedig a cég részvényeinek 16 százalékával rendelkező Bezos vagyona a 150 milliárd dolláros határ felé ugrott. Bezos ezzel a bolygó leggazdagabb emberévé vált.

A cégnek van ötlete a boltok átalakítására is
A cégnek van ötlete a boltok átalakítására is
(fotó: Amazon)

Ez annyi pénz, hogy ha a szinergiák erősítése miatt a cégcsoportnak szüksége lenne egy bankra – különböző partnerségekben bankkártyát már kínál az e-kereskedő – akkor nem feltétlenül kell építkeznie, az alapító saját zsebből fizetve vehet egyet. Érdemes emellett megjegyezni azt is, hogy Bezos vagyonának növekedésével valószínűleg a kritikai hangok is erősödni fognak, amelyek eddig is gyakorta szóvátették, hogy az Amazon alkalmazottak tömegei szorulnak segélyre, annyira rosszul fizet a cég.

Másodrendű vásárlók

A magyar felhasználókban a Prime day azt is tudatosíthatta, hogy nem teljesen számítunk piacnak az Amazon számára. Hiába érhető el a Netflix és a HBO Go is az országban, az ezek tévére küldésére remekül használható Fire TV eszközöket nem lehetett megrendelni magyar címre. Korlátozás volt érvényben az olcsó, árukban a kínai termékekkel is versenyezni képes Kindle tabletekre is. Aki reggeli képregény és hírolvasásra alkalmas, konyhai kistévének beállítható táblagépet akart venni, pórul járt.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?