Úgy utalhatunk majd, mint Harry Potter, ha az ING bank által indított pilotprogram sikerrel jár, a technológia pedig elterjed.

Invito forintum! (Foto: Warner Bros.)

A bank peer-to-peer, azaz az ügyfelek közötti közvetlen tranzakciókra talált új módszert az ING. Az egyelőre csak nagyon szűk körű pilotprojektben tesztelt technológia az ultraszélessávú (UWB, Ultra Wideband) protokollra épül. Ez a magasfrekvenciás technológia úgy működik, hogy feltérképezi a környezetében található objektumokat, és kapcsolatot is tud velük teremteni, amennyiben azok képesek UWB-adattovábbításra. Magyarul: ha a technológiát támogató mobillal rámutatunk egy másik hasonló mobilra, azok képesek adatot cserélni.

Az UWB kis hatótávolságú, a legcsekélyebb akadály is megállítja a nagyfrekvenciás rádióhullámokat. Így például falon keresztül nem is használható, szemben a wifivel vagy a nagyobb terület lefedésére még korlátozottabban használható Bluetooth-tal. A pénzügyi tranzakciók esetében ez a hatósugár azonban előny: az egymást látó, egymás telefonját becélzó felhasználók tudnak pénzt küldeni, a kettejük közötti forgalmat viszont nem lehet elfogni, így a tranzakció biztonságosan végbemehet.

A tesztben a holland bank mellett a Samsung és az NXP Semiconductor chipgyár vesz részt. A mostani az első olyan teszt, amelyben fizetésre próbálják használni a telefonokban már fel-feltűnő UWB technológiát.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá 1 hozzászólás

  1. ITB Today 07/18: Idióták és az automatizáció – ITBUSINESS 2022.07.18

    […] ING: a mobiltelefon lesz a fizetés varázspálcája A bank peer-to-peer, azaz az ügyfelek közötti közvetlen tranzakciókra talált új módszert az ING. Az egyelőre csak nagyon szűk körű pilotprojektben tesztelt technológia az ultraszélessávú (UWB, Ultra Wideband) protokollra épül. Ez a magasfrekvenciás technológia úgy működik, hogy feltérképezi a környezetében található objektumokat, és kapcsolatot is tud velük teremteni, amennyiben azok képesek UWB-adattovábbításra. Magyarul: ha a technológiát támogató mobillal rámutatunk egy másik hasonló mobilra, azok képesek adatot cserélni. […]

Vélemény, hozzászólás?