Egy igazi és milliónyi virtuális kártyát kínál a pénzüket féltőknek a Final. Jobb megoldás van, de nem érhető el mindenhol.

Eldobhatós hitelkártyákkal próbálja megállítani a csalásokat az amerikai Final. Minden, amit a bankkártyáról gondoltunk, megdől.

Final Visa EMV card (white background)
Csak ezt a kártyát tudjuk megmutatni, a többi elektronikusan létezik
(fotó: Final)

A Final terméke két részből áll: egy fizikai kártyából, aminek gyanúsan csak egy száma van. És a neten vagy a Final mobilappjában beállítható virtuális kártyákból, amit akár vásárlásonként kikapcsolhatunk, megszüntethetünk. Ez utóbbiak nagyjából úgy működnek, mint a magyar bankoknál is megtalálható net- vagy webkártyák.

Mobile - Physical Card - Disable
Mobilon lehet letiltani a felesleges kártyákat
(fotó: Final)

Fizikai valójukban nem léteznek, az interneten lehet velük fizetni, és ha meg is szerzik a számát a kiberbűnözők, nem mennek vele sokra. A netkártyán azért, mert csak egy alszámlához fér hozzá, ahová az okos vásárlók netes rendelés előtt mozgatnak pénzt. (Ezt ma már nehéz elképzelni, ha naponta többször veszünk dolgokat a netről, de nem is egy friss ötlet a netkártya.)

A Final esetében a megoldás az, hogy a gonosztevők által megszerzett kártyaszám jó eséllyel egyszerhasználatos volt. Nem tudják tehát vele lenyúlni a pénzünket.

A finalt még a cégről hírt adó Techcrunch sem kiáltja ki sikeresélyesnek: a cég által megoldott problémákat a chipes kártyák és a banki online fizetési rendszerek kiküszöbölték már. Azt viszont elképzelhetőnek tartják, hogy az amerikai piacon, ahol a chipes kártyák elterjesztése nem ment olyan gyorsan, működni fog a cég elképzelése. Ez viszont a cikk szerint csak azt jelzi, mennyire le van maradva az amerikai banki szektor.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?