Az összes lehetséges módon betiltották az Ubert Argentínában, de megint kitalált egy módot, hogyan működhet tovább.

Bitcoinra váltott az Uber Buenos Airesben, miután a városvezetés elrendelte, hogy az app be- és a kártyás fizetés letiltását. A cég a svájci Xapo bitcoin technológiában utazó céggel kötött szerződést, hogy adjon új fizetési rendszert az app mögé.

Az argentin taxisok nagyon nem örültek az Ubernek, és a városokat is maguk mellé tudták állítani. Az embereket már nem feltétlenül.
(fotó: Kyle M. Lease / Flickr CC-BY)

Az Ubernek nincs egyszerű dolga Argentínában. A taxis szervezetek beperelték a várost és a szolgáltatót, a bíróság pedig a szolgáltatás leállítását rendelte el. Később egy ügyész és a bíró az app működésének ellehetetlenítését kérték Buenos Airesen belül az ENACOM nemzeti kommunikációs ügynökségtől. Végül pedig a város fogyasztóvédelmi szervezete és a bíró megtiltotta a bankkártya társaságoknak, hogy fizetéseket dolgozzanak fel az Uber számára. Magyarul annyira betiltották, amennyire valamit be lehet tiltani.

A fentiekkel párhuzamosan Buenos Aires tömegközlekedési ügynöksége bejelentette, hogy saját taxi appot ad ki. Ez a központi BA Taxi nevű alkalmazás váltaná le az Uber appját. Ahelyett viszont, hogy az utasok a hatóságok által várt módon átszoktak volna az új appra, valami egészen más történt. Az uberezők megtanulták használni a Xapo bitcoin alapú betéti kártyáját, amit a cég 30 dollárral feltölt számukra.

xapo bankkártya bitcoin
Ilyen csinos fekete bitcoinos kártyákat osztogatnak
(fotó: Xapo)

Általánosságban az uberezők nagyon tájékozottak technológiai téren, hajlamosabbak érteni és használni a bitcoint. A bitcointól való félelem többnyire a képzetlenebb felhasználók sajátja

– mondta Diego Gutierrez Zaldivar, a Bitcoin Latam elnöke.

Az elemzők szerint a történet egyféleképpen magyarázható: a felhasználók azért kezdtek bitcoint használni, mert nem akarták elveszíteni az autós szolgáltatást. Erre utal a sok újonnan igényelt kártya, és a tény, hogy eddig az Uber nem fáradt korábban a bitcoinos kártyák elfogadásával, annyira nem volt rájuk igény.

A bitcoin elterjedésének jót tesznek az ilyen tiltások és a gazdasági bizonytalanság. Múlt héten a közösség arra lehetett büszke, hogy a nagy árfolyammozgásokra hajlamos kriptopénz (az elmúlt öt évben 2 és 1137 dollár között mozgott a bitcoin árfolyama) egyhetes távon stabilabb valuta volt a brit fontnál. A Brexit szavazás óta az európai pénzváltóknál megnőtt a vásárlások száma, nem meglepő módon a legtöbben fontot váltanak kriptopénzre.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?