Egyre nehezebb lesz a cég egykori vezérigazgatója számára a védekezés. A müncheni ügyészség szerint a németországi irodában is csaltak a könyvelésben, hogy befektetéshez jussanak.

(Fotó: WebSummit)

Csak azért, mert régen hallottunk a Wirecard-ügyről, nem jeleni azt, hogy vége van a mindennek. A müncheni ügyészség, amely a cég egykori vezérigazgatója, Markus Braun ellen nyomoz, épp azt közölte, hogy egy 900 millió eurós befektetés megszerzéséért meghamisította a könyvelését a Wirecard – írja a Financial Times.

A 900 millió eurót a SoftBank adta a cégnek. És ha sikerül bizonyítania az ügyészségnek a csalást, akkor az egy időben legendásan rossz befektetéseket lebonyolító SoftBank renoméja egy kicsit javul. Igaz, később a SoftBank volt az is, aki segített 2020-ban 500 millió euró hitelhez a céget. Abban az évben, amikor a Wirecard bedőlt, mert kiderült, hogy 1,9 milliárd eurónyi, a könyvelésében szereplő betét nem létezik.

Braun továbbra is azzal védekezik, hogy nem tudott semmit sem a csalásról. Sőt, maga is áldozata a csalóknak. Ezzel vezérigazgatóként nem lesz egyszerű takarózni. Különösen az új, csalási vádak ellen, mert ezt nem a Wirecard távol-keleti partnerei követték el, hanem a németországi központból származhatott.

Az ügyet a legjobban a Financial Times-on lehet követni, érthető módon. A FT már 2019-ben írt arról, hogy a Wirecard üzleti ügyei körül nincs minden rendben, erre mutatnak a hozzájuk kiszivárgott dokumentumok. A lapot perrel fenyegette a cég, cáfolni próbálta, majd kiderült, hogy nem írnak valótlant. Az vesse a Financial Times-ra az első követ, aki egy ilyen sztori után nem figyelné árgus szemekkel, merre folytatódik a történet.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?