Négy nagy kifogása van az amerikai jegybanknak a Facebook digitális pénzével kapcsolatban. Mindegyik kifogás húsbavágó.

(Fotó: Federalreserve)

Lassan egy focicsapat is összejön azokból a piaci szereplőkből, szabályozó hatóságokból és politikusokból, akik szerint a Facebooknak igazán nem kellene sietnie a Libra digitális pénz elérhetővé tételével. A csapat legújabban igazolt, sztárjátékosnak számító tagja, Jerome Powell, az amerikai Federal Reserve-nek azaz a jegybanknak az igazgatója.

Powell szerdán beszélt arról, hogy a projekt nem léphet előrébb, amíg néhány súlyos aggodalomra nem ad választ a cég. A jegybank vezetője ugyanazt a négy területet emelte ki, amit előtte már többen: privacy, pénzmosás, fogyasztóvédelem és pénzügyi stabilitás. Powell a szokásos félévenkénti jelenetése során beszélt ezekről a fenntartásokról, amelyet a képviselőház pénzügyi szolgáltatások bizottsága előtt tartott. A bizottságot nagyon nem kellett meggyőzni, korábban már szerveztek meghallgatást az ügyben.

Powell meglehetősen határozott álláspontra helyezkedett a Librával kapcsolatban:

Nem hiszem, hogy a projekt folytatódhat, mielőtt ezt a négy problémát kezelnék

– mondta a meghallgatáson. Az igazgató azt is hozzátette, hogy a projekt vizsgálatának türelmesnek és figyelmesnek kell lennie, mert a hatályos szabályozás nem mindenben alkalmas a digitális pénzek kezelésére.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?