Mások hozzánk jönnek pénzt költeni, mi másokhoz megyünk. A MasterCard adott pár tippet az utazni készülőknek.

Mások hozzánk jönnek pénzt költeni, mi másokhoz megyünk. A MasterCard adott pár tippet az utazni készülőknek.

Copacabana Rio, olimpia előtt

Tavaly 16 millió turista látogatott Magyarországra és 5,5 milliárd eurót költöttek el az országban. A pénz nagy részét étkezésre fordították (30 százalék), ezt követi a vásárlás (13 százalék), a szabadidős programok (12 százalék) és a szállás (11 százalék). Az országban elköltött összeg hatvan százalékát bankkártyával fizették az ide látogatók. Az már kevésbé járja, hogy az ember egy idegen országba érkezve – horribile dictu még otthon – pénzt vált, és úgy indul neki az utazásnak. Az európaiak évente átlagosan tízszer indulnak kirándulni kül- vagy belföldre. Ha a magyarokat a maguk 11 túrájával nem számoljuk, akkor a közép-európai régióból a csehek és a szlovákok a legnyughatatlanabbak, ők évente kilencszer is útra kelnek.

Hasznos tippek gyakran utazóknak is

A MasterCard utazási tippeket is rakott össze az utazóknak. Ezek közül ráadásul nem mindegyik arra vonatkozik, hogy hogyan kell vigyázni a bankkártyára. Nagyon hasznos például a trükk, hogy a szállás és a repülőjárat keresését inkognító böngészőben végezzük, így a keresési előzmények miatt nem kapunk később megemelt árat. A szokványos tippek – ne adjuk ki a kezünkből a kártyát, állítsunk be SMS-értesítőt – mellett megfontolandó az is, hogy hazaérkezve nézzük át a bankszámlakivonatot gyanús összegek után. Ezeket harminc napon belül jelenteni kell a banknál.

Végül pedig fontos tisztában lenni azzal, milyen limiteket állítottunk be a kártyán. Ezt szerencsés esetben a mobilbanki appban is tudjuk módosítani, de a netbankban biztosan. Az ember külföldön könnyebben engedi el magát, kínos élmény ilyenkor, ha visszapattan egy fizetés.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?