Az okosóra nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, de akadnak érdekes próbálkozások. A Swatch egy teljes bankkártyát beleszerelt a legújabb modelljébe.

Az okosóra nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, de akadnak érdekes próbálkozások. A Swatch egy teljes bankkártyát beleszerelt a legújabb modelljébe.

swatch bellamy óra
Kétévente kell benne elemet cserélni, harmincezer forintba kerül, erre vajon mit mond az Apple?
(fotó: Swatch)

Kemény dió a karóra, mert a mobiltelefon leszoktatott a viseléséről majdnem mindenkit. Az egyetlen fontos funkciójától megfosztotta, ékszerré tette. Ezen pedig az okosóra sem nagyon tudott változtatni, még az Apple is restellve vallotta be, hogy az első próbálkozásuk az Apple Watch-csal nem volt túl sikeres. Természetesen a szoftvert okolták: az ígéretek szerint az új verzió gyorsabb, okosabb, kényelmesebb lesz.

Mégis vannak cégek, amelyek kísérleteznek az óra újra feltalálásával. A Withings, amelyet a Nokia vásárolt fel a közelmúltban, olyan analóg órát készített, amely fitneszkütyüként is működik, de elegáns. A Swatch, ami a nyolcvanas évek elején fiatalos márkaként indult, és valahogyan sikerült kultusztárggyá válnia, pedig fizetési megoldást épített az új modelljébe.

Swatch Bellamy óra
A dizájnon még lehet vadítani, az első négy óra elég konzervatívra sikerült
(fotó: Swatch)

Az órát arról az Edward Bellamyról nevezték el, aki Visszapillantás 2000-ből 1887-dik évre című regényében több csoda mellett a bankkártyát is megjósolta. A Bellamy pont két dolgot tud: mutatja az időt, és lehet vele fizetni bármely érintős terminálnál. Az előbbit a Swatch magától is tudja, az utóbbi technológiát a Visa és az Oberthur Technologies szállította a cégnek. Ami érdekessé teszi, hogy mindentől független, teljesen önálló kütyü.

A Swatch Bellamy-nak nincs szüksége az okostelefonra, hogy működőképes legyen. Manapság sok ember gondolja úgy, hogy az összes készüléket össze kell kapcsolni. Van azonban egy másik trend is, az egyszerűsítés

– mondta Carlo Giordanetti, a cég kreatív igazgatója a Bilanz svájci híroldal szerint. Az pedig csak a ráadás, hogy az órát nem kell naponta tölteni. Pont annyira gyakran kell benne elemet cserélni, mint egy fizetési funkció nélküli Swatchban kellene: két évente.

A technológiának természetesen hátránya is van: az óra önálló betéti kártyaként viselkedik. Ahhoz, hogy használjuk, pénzt kell rá tölteni időnként. Komolyabb szépséghibája a harmincezer forintba kerülő órának, hogy a fizetési funkció három évre van hitelesítve. Óraként a három év elteltével is működik a készülék, a kicserélhetetlen fizetési modul viszont kikapcsol. Ilyenkor nincs más megoldás, új Bellamyt kell venni.

Mindig van valami a tarsolyukban

A Swatchtól korábban sem állt messze a kísérletezés. És most nem is a dizájnokról beszélünk, mert a színpompásság benne van a cég DNS-ében. Viszont a cég harmincadik születésnapjára kiadott, mechanikus óra, amit egy tökéletesen zárt házba szerelnek bele ipari robotok és lézerrel indítják el, az még a legluxusrajongóbb órafanatikus szívét is megdobogtatta. Ha másért nem, akkor azért, mert egy kézműves svájci órához képest eltörpült az ára, a lézeres-robotos történet miatt viszont mégis megbámulták.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá 1 hozzászólás

  1. rezgy 2016.07.08

    Kell!

Vélemény, hozzászólás?