A hardverstartupok közül is apró szeletnek számít a pénztárgépet gyártó vállalkozások. Pedig modernizálás előtt áll ez a jól megszokott eszköz.

A hardverstartupok közül is apró szeletnek számít a pénztárgépet gyártó vállalkozások. Pedig modernizálás előtt áll ez a jól megszokott eszköz.

Nem véletlen, hogy az Ulyssesben egyszer sem szerepel a UX szó - pénztárgép Joyce kedvenc kávézójából
Nem véletlen, hogy az Ulyssesben egyszer sem szerepel a UX szó – pénztárgép Joyce kedvenc kávézójából

Retróban utazó, vagy legalábbis a korukat nem titkoló, helyek gyakran hagyják meg a régi pénztárgépeiket kiállítási tárgyként. James Joyce kedvec trieszti kávézójában még a sarokban áll az a gép, amin a főúr beüthette a kis fekete árát a művész úrnak.

Néhány nagy technológiai váltás volt amióta Joyce utoljára kávézott a Caffè San Marcóban. Például a pénztárgépek megszűntek mechanikus monstrumok lenni, sokkal több funkciót lehet beléjük építeni, kevesebb gombot kell kevésbé erőből megnyomni, hogy elkészüljön egy blokk. (Abban egyébként van egy remek steampunk novella, hogyan lehetne bekötni a mechanikus gépeket a Monarchia adóhatóságához.)

Van most pénz hardverre

Minden jel arra mutat, hogy a wifi kapcsolattal bőven nincs vége a pénztárgépek fejlődésének. A Tiller nevű francia startup most szedett össze 12 millió eurót a pénztárgép továbbfejlesztésére – írja a TechCrunch. A cég nagy forradalmat nem ígér, apró, de fontos változtatásokat viszont igen.

(Forrás: Tiller)
(Forrás: Tiller)

Első körben egy olyan POS-terminált képzelnek el, ami nem annyira vacak érintőképernyőt tartalmaz, minta a mostaniak. Emellett integrált szoftvermegoldást ígér éttermeknek, amelybe pár régebbi iPadet is be lehet kötni, ha éppen arra van szükség. Harmadrészt pedig több fizetési szolgáltatót terveznek integrálni a rendszerben. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Tiller szerint a pénztárgép nem egy olyan eszköz, amit az ember lerak a pultra és használja, hanem az üzleti informatikai rendszer integráns része. Annyira, hogy nem csak fizetési szolgáltatókat lehet bekötni bele, de raktárkezelőt vagy akár az UberEats-et is.

A pénztárgépek Apple-je még várat magára

Meglepően hasonló pályán mozog a Square fizetési szolgáltató is. A korábban csak egy tablethez való dokkolót és mobilos bankkártya-olvasót gyártó cég tavaly egy Android-alapú fizetési terminált dobott piacra. Ugyanolyan dizájnos, mint a korábbi Apple eszközök, de ennek a fejlesztése teljesen házon belül van.

(Forrás: Square)
(Forrás: Square)

A Square máshonnan indulva jutott ugyanoda, mint a Tiller. Nekik az tűnt fel, hogy egy nagyobb étteremben külön feladattá vált a fizetési terminálok frissítgetése, töltése, az appok karbantartása. Ahhoz, hogy ezt központilag meg tudja oldani az étterem egy központosítottabb rendszerre van szükség, azaz egy saját tabletre. A Square gépe sok mindent nem tud: alig van memóriája, nincs kamerája, hangszóróból a legolcsóbb, csipogást kiadni képes vacak került bele. Van rajta viszont Ethernet csatlakozó, hogy ne egy ingadozó jelszintű wifin múljon, hogy átmegy-e a fizetés.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?