A közösségi oldal legendásan rossz abban, hogyan magyarázza el politikusoknak az álláspontját. Ráadásul tele van az ellenőrzője rossz pontokkal.

(Fotó: JD Lasica / Flickr CC-BY)

A Facebook csodálkozó üzemmódba váltott miután bejelentette, hogy a világ teljes pénzügyi rendszerét zárójelbe tévő fizetési rendszert akar készíteni, amiből ráadásul a jelenlegi pénzintézetek és a versenytársai kimaradtak. Úgy tűnik, hogy a cég nem várta, hogy az ötlettől többen nem lesznek elragadtatva.

A sort Sherrod Brown demokrata párti szenátor nyitotta, aki a szenátus banki bizottságában ül. Szerinte a cég már most is túl nagy, túl erős, és a hatalmát arra használta fel, hogy a felhasználók adatait kiaknázza anélkül, hogy megvédené a magánszférájukat.

Nem engedhetjük meg a Faceboknak, hogy egy kockázatos új kriptovalutát indítson egy svájci bankot használva háttérként, anélkül, hogy komoly felügyelet alá helyeznénk.

Ha másra nem, arra biztosan remek apropót szolgáltat a Facebook digitális pénze, hogy a pénzügyi szabályozók az eddigi kivárásos taktika helyett elkezdjenek dolgozni a szabályozáson. Más kérdés, hogy ez szolgálja-e az alakulóba lévő blockchaines világ érdekeit. A Facebooknak annyira sem volt jó napja, hogy legalább a bizottság legjelentősebb republikánusa kiállt volna a cég mellett. Ehelyett egyetértett abban, hogy egy vizsgálat nem árthat.

Európa nem csendes

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter szerint ügyelni kell arra, hogy a Librából ne legyen szuverén fizetőeszköz. A pénzügyminiszter a következő hónapra G7-es banki megbeszélést akar összehívni, hogy megtárgyalják a Facebook terveit.

A Bloomberg szerint az Európai Parlament német tagja is aggályait fejezte ki. A név nélkül nyilatkozó képviselő szerint fenyeget annak a veszélye, hogy a Facebook „árnyékbankká váljon.” Illetve, hogy nem engedhető meg, hogy a Libra egy szabályozási nirvánában működjön, amikor digitális pénzeket indít el.

És akkor ezek még csak a jó fejek voltak

Hozzá kell tenni, hogy a Facebook nem először nem érzi, hogy milyen a közhangulat. A megfigyelési botrány kellős közepén dobta piacra Portal nevű kamerás, a felhasználóiról adatot gyűjtő asszisztens eszközét. A fenti szabályozói, politikusi kommentek abszolút visszafogottak ahhoz képest, hogy a privacy és antitröszt aktivisták mit mondtak.

Matt Stoller, az Open Markets Institution kutatója úgy fogalmazott, hogy a Libra egy „privát, globális Nemzetközi Valutaalap, amit teches csávók működtetnek.” Az egyetlen különbség, hogy fedezetre van szüksége, ezért egy válság esetén a kormánynak kell kimentenie – tette hozzá.

A Financial Times pedig abba akadt bele, hogy a Libra Blockchainről szóló dokumentumban a Facebook odáig szűkítette a blockchain definícióját, hogy egy adatbázis is kielégítené azt. Vagy persze egy Excel dokumentum.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?