Megnéztük, egy-két év és mindenki a mobiljával fizet majd.

Megnéztük, egy-két év és mindenki a mobiljával fizet majd.

Mobile - Physical Card - Disable

A mobilodat bankkártyaként használni, ez elég magától értetődő. Amúgy is egyszerűen mindenre a mobilod használod már, a filmnézéstől az üzenetek küldésén át a cikkolvasásig. Miért éppen a fizetést ne intéznéd vele? A mobilos fizetés nagy előnye, hogy az okostelefon mindig nálad van, az emberek többsége soha nem távolodik el tőle 20 méternél nagyobb távolságra. Általában jobban is figyelsz rá, mint a bankkártyára, bár nyilván gyakrabban előveszed.

A legfontosabb kérdés a mobilos fizetéssel, a biztonság. Addig rendben van, hogy a PayPass leolvasóhoz ezentúl nem a bankkártyád érinted oda, hanem a telefont, de mi van, ha ellopják az adatokat? Erről és hasonló problémák megoldásáról tartott agytágítót a MasterCard mobilfizetési workshopja.

Itt az új fizetős generáció

A mobillal fizetésnek már a második generációját éljük, és az újgenerációs fizetési rendszerekkel már egyszerűen és gyorsan bárhogyan fizethetünk. A kezdeti rendszerek ugyanis általában a SIM kártyánkhoz voltak kötve, SMS-ben fizetünk ma is gyakran a parkolásért vagy 2003 óta az autópálya matricáért. Sőt, ezzel vehettünk lottót is, ahol éppen az üres SMS volt a legnépszerűbb, ami gépi játékot jelentett, vagyis a játékosnak a rendszer írta be random a lottószámokat, de használtak QR-kódot is fizetésre.

A régi rendszer mai szemmel nézve is biztonságos, mert a SIM kártyáddal nehéz lenne okoskodnia bármilyen hackernek. Más részről nagyon kevés dologra használható, a legtöbb esetben, mondjuk egy boltban a fizetésnél nem lenne kényelmes SMS-kre várni a fizetésénél.

No Title

No Description

Biztonság és kényelem, megjött a token, és megoldva minden

Ahhoz, hogy kényelmesebb legyen a fizetés, és egy sor új dologra tudjuk használni, egy virtuális bankkártyára lesz szükségünk. Erre való a token, ami elkéri a fizikális bankkártyád adatait, és annak alapján készít egy virtuális kártyát, új PIN kóddal és számmal. Ez azért jó, mert ha ellopják az okostelefont vagy más probléma adódik, nem kell a fizikai bankkártyát is letiltani a bankban, csak a virtuálisat, abból meg készíthetsz pár másodperc alatt újat az új telefonoddal.

A legjobbaknál, mint az Apple Paynél tényleg semmit nem kell csinálnod, a kamerán keresztül a telefon beolvassa a bankkártyád adatait, mint valami QR-kódot, és ennek alapján generálja a virtuális bankkártyád. Így okoskártyára sincs szükséged, ami rossz hír a Fuze-nak és a többi startupnak, mert akármennyi bankkártyát tárolhatsz egyszerre a mobilodban, és te döntöd el, hogy éppen melyikkel fizetsz.

A mobilos fizetés se szuperbiztonságos, de legalább annyira igen, mint a hagyományos bankkártyás paypassozás,

és az Apple ujjlenyomatos engedélyezési rendszere például tényleg nehezebben kijátszható, mint egy pinkód. Ráadásul a bankkártyával szemben, a mobilos rendszerekben általában te állíthatod be, hogy milyen biztonsági fokozatban szeretnéd használni. Minden fizetésnél pinkódot írsz be vagy csak odatartod a telefont a leolvasóhoz.

Eolyus Endre_21
Eölyüs Endre, a Mastercard budapesti irodájának vezetõje: a víziót mutatja

Ez szuper, holnap már a mobilommal akarok fizetni, kinél lehet regisztrálni?

Európában három nagy csoport létezik, akiknél már dolgozik mobilfizetős rendszer. A Samsung Pay, az Apple Pay és a bankok saját rendszerei. Ebből itthon csak két bank rendszere működik jelenleg,

a Gránit Bank és az MKB ad nekünk mobilfizetős appot. Illetve használható a Budapest Bank és a Telenor közös megoldása, a Telenor Mobilpass.

Az első kettő nyilvános tesztje alapján, bár különböző logikai elven működnek, nagyon kényelmesek, gyorsak és mindkét rendszer a felhasználói élmény szempontjából egyszerűen szexi. Egyetlen hátrányuk, hogy csak a bank saját bankkártyáját hajlandóak kezelni, amin azért nem vagyunk meglepve. Kíváncsian várjuk, milyen bankok indítják még be a következő hónapokban a mobilos fizetős appjukat. Mindegyiken nyomon követheted az összes vásárlásod a múltban, nem kell hozzá a netbankba belépni, egyszóval kényelem, kényelem és kényelem.

Samsung Pay nem sok helyen működik még Európában, a svéd és az orosz piac a legfontosabb számukra, és persze csak Androidon működik. Az iOS alapú Apple Pay is csak a nagyobb országokban van még jelen, mint Nagy-Britanniában, Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, de például a pénzügyileg szintén nem gyenge, ám kis népességű Belgiumban már nem. Nyilván ők is gyorsan terjeszkedni fognak a következő években, de ez nagyobb lépés nekik, mert a bankok többségével meg kell egyezniük külön-külön minden országban. Viszont bármilyen és bármennyi bankkártyát kezelnek egyszerre. Magyart még nem. Ha sikerül regisztrálnod olyan ország kártyájával, ahol már működik az Apple Pay, akkor viszont simán tudsz itthon is fizetni az Apple telefonnal, igaz, csak az iPhone 6-tól felfelé.

Összegezve:

A mobilos fizetés annyira kényelmes, magától értetődő, és az appok hozzá annyira menők, hogy egy-két év, és minden 35 alatti alatti magyar okostelefonnal fizet majd két Facebook lájk között. Meg  – ha minden jól megy – egymás között az ebédpénzt a Messengeren is lehet majd küldeni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?