Amerikából még mindig nem egyszerű Kubába utazni turistáskodni, de legalább már nem kell egy bőröndnyi pénzzel utazni.

A floridai Stonegate Bank az első, amely Kubában is használható MasterCard bankkártyát adott ki. Az első ezer igénylő limitált kiadású, az amerikai és a kubai zászlóval díszített kártyát kap.

Stonegate-credit-card-467x300
A kubában is működő kártyának vannak kritikusai is

A MasterCard és az American Express kártyatársaságok több mint egy éve bejelentették, hogy a jövőben nem tiltják a Kubába irányuló pénzforgalmat. A Stonegate Bank előtt azonban egy pénzintézet sem élt a lehetőséggel, hogy mindkét országban működő hitelkártyát dobjanak piacra. Az országba látogatók eddig kénytelenek voltak vastag kötegnyi pénzzel vagy külföldön kibocsátott kártyával elindulni Kubába – írja a Miami Herald.

Bár fizetni már van mivel, az Egyesült Államokból Kubába jutni még mindig nem egyszerű. Az amerikai kormány tizenkét olyan utazási okot jelölt meg, amelyek legitimálnak egy kubai utat, de a tengerparton heverés egyelőre nincs közöttük. Az újságírók, a kubai rokonsággal rendelkezők, kutatók, tanárok, egyházi személyek és az előadóművészek azonban különösebb indoklás nélkül mehetnek Kubába, ha épp dolguk van ott.

A hitelkártya létrejöttét az Obama-kormány új pénzügyi szabályozása tette lehetővé. Az elmúlt két évben az Egyesült Államok és Kuba közti jeges viszony lassan olvadni kezdett. Az USA újra megnyitotta követségét az országban, idén tavasszal pedig Obama elnök is meglátogatta Kubát.

A Stongate már tavaly novemberben kiadott egy olyan betéti kártyát, amit tízezer kubai hotelben és szórakozóhelyen elfogadtak. Ez a kártya azonban a kubai bankautomatákban nem működött. A Stonegate az egyetlen amerikai bank, amelynek a kubai kormány igénybe veszi a szolgáltatásait.

Az új kártyával és a kubai kártyás fizetéssel egy nagy probléma van. Az elfogadóhelyek nagy részét a hadsereg működteti – a hoteleket is! -, és jellemzően olyan intézményekről van szó, amelyeket amerikai tulajdonban álltak Castróék előtt. A Capitol Hill Cubans amerikai-kubai viszonyokat boncolgató blog szerint a kártyás fizetés megsértheti a Cuban Liberty and Democratic Solidarity törvényt, amely az elkobzott cégekkel való üzletelést tiltja.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?