Új pénzügyi szolgáltató jelent meg a magyar piacon: a T-Systems partneréül szegődött Icon Solutions segítene megoldani a bankok gondjait.

Új pénzügyi szolgáltató jelent meg a magyar piacon: a T-Systems partneréül szegődött Icon Solutions segítene megoldani a bankok gondjait.

Fotó: allen CC-BY
Fotó: allen CC-BY

A napi hírek között majdnem elkallódott, hogy a T-Systems Hungary partnereként belép a magyar piacra az Icon Solutions. A cég az Instant Payment Framework (IPF) nevű termékével fog megjelenni, ami egyszerűbb, gyorsabb és menedzselhetőbb azonnali fizetést ígér.

A két cég közös lépése nyilván összefügg azzal, hogy 2019-től működnie kell a hazai bankrendszerben az azonnali utalásnak. Bartha Lajos, az MNB pénzforgalmi területének igazgatója a FintechRadar konferenciáján jelentette be, hogy a maximum öt másodperc alatt teljesülő utalásokra 2019. júliusára kell alkalmassá tenni a rendszert. Akkor a közönségben ülő banki szakemberek egyhangúlag állították, hogy a határidő a legjobb indulattal is optimista.

Kicsit kevésbé kell aggódniuk a bankoknak?

Az IPF azt az ígéretet hordozza magában, hogy a pénzintézetek fájdalommentesen – vagy legalábbis kevés fájdalommal – tudják meglépni a szabályozó által elvárt váltást. A bejelentés kapcsán Tom Kelleher, az Icon kereskedelmi igazgatója arról beszélt, hogy a T-Systems hagyományos jó kapcsolata a magyar pénzintézetekkel garancia arra, hogy a közös vállalkozás sikerrel járjon.

Ahhoz azonban, hogy a két cég egyáltalán fejlesztésbe fogjon a bankokkal még több száz oldalnyi szabályozási anyagnak kell megszületnie. Ezek fő szerepe az, hogy az öt másodpercnél lassabb utalásoknál megszokott szolgáltatásokat – például csalásvédelem, chargeback – értelmezik az új rendszerben.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?