Még az Amazon egy kattintásos vásárlásánál is gyorsabb megoldást készített az Apple. Igaz, nem árt, ha van hozzá iPhone-ja.

Nem sok igazán érdekes fejlesztéssel rukkolt elő az Apple az éves WWDC fejlesztői konferenciáján. Sem a laptopja, sem az iPhone-ok nem estek át ráncfelvarráson, az iPad marad, ami volt. Szoftveres és pénzügyi megoldásokban azonban mutatott érdekeseket a cég: jön például vadonat új iOS és macOS.

A telefonunk azonosít, ha Apple Pay-jel akarunk fizetni az interneten
A telefonunk azonosít, ha Apple Pay-jel akarunk fizetni az interneten
(fotó: Apple)

Pénzügyi szempontból azonban fontosabb, hogy az Apple egy nagyot lépett előre a fizetési technológiájával. Az eddig okostelefonon és okosórán elérhető Apple Pay beköltözött a számítógépre is. A bemutató szerint a rendszer körülbelül úgy fog működni, mint a PayPal vagy az Amazon egy kattintásos vásárlása. Az egy fontos eltérés, hogy jelszóra sincs szükség a fizetéshez, az iPhone ujjlenyomat-olvasójával vagy a csuklónkon viselt okosórával azonosíthatjuk magunkat.

Az Apple nagyon magabiztosnak tűnik a funkció sikerében. Craig Federighi, a cég szoftverekért felelős igazgatóhelyettese még egy jól előkészített – diája is volt hozzá! – viccet is ellőtt a kávézó bankkártyatermináljához érintett iMac asztali számítógéppel bohóckodó felhasználóról.

Az iMessage-ben is lehet fizetni

De nem csak a macOS-be került bele a fizetési lehetőség. Az alapos tuningon átesett iMessage üzenőprogramban is megjelenhetnek a pénzhez kapcsolódó funkciók. A bemutató során láthattunk barátokkal folytatott csetelés közben összeálló ételrendelést és üzenetként átküldött pénzt is. Az utóbbi funkcióval az Apple egyszerre veszi fel a versenyt az Amerikában elterjedt Venmóval és a Kínában népszerű WeChattel.

Kína egyébként is feltűnő gyakorisággal szerepelt a közel kétórás bemutató alatt. Bemutatták az Apple Watch kínai szövegbeviteli funkcióját, hosszan beszéltek az ázsiai piacon népszerűbb emodzsikról, és a versenytársként említett szolgáltatások között is sok kínai szerepelt. Az Apple szemmel láthatólag komolyan veszi azt a piacot.

A magyaroknak viszont egyelőre nem kell arra készülniük, hogy Apple Pay-jel fizetnek. A szolgáltatás idén Svájcban, Hongkongon és Franciaországban indul el.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?