Aprópénzért adták a benzint egy rossz beállítás miatt. A helyiek nem fogták vissza magukat, épp csak a csomagtartóba nem tankoltak.

(Fotó: Chris Yarzab CC-BY)

Az integrált bolti rendszerek hátránya, hogy elég egy helyen hibázni, hogy egészen nagy kárt okozzon magának a kereskedő. Az USA-ban egy benzinkútnak sikerült belefutnia egy ilyen problémába.

Amerikai üzemanyagárakkal eleve nem egyszerű számolni, mert liter helyett gallonban mérik a benzint. Egy amerikai gallon egészen pontosan 231 köbincset tesz ki, azaz 3,78 litert meg az aprót. Van egy száraz gallon is, ami 4,4 liter, efelett elsiklunk. Mint ahogy figyelmen kívül hagyjuk a különböző brit birodalmi gallonokat is, amikből megint csak van egy féltucat különböző érték.

A lényeg ugyanis az, hogy egy Észak-Kaliforniában található benzinkúton rosszul állították be a rendszert, ami miatt gallononként 69 centért adta az üzemanyagot. 69 cent mai árfolyamon 261 forintnak felel meg, amit még el kell osztanunk a fent említett 3,7-es értékkel, hogy megkapjuk a literenkénti árat. Nem várjuk senkitől, hogy fejben számoljon, hetven forintra jön ki a benzin. Ez durván tizede a mostani magyar nagykereskedelmi árnak, vagy egyhetede a 480 forintos hatósági árnak.

A helyiek éltek is a lehetőséggel. A Jalopnik szerint voltak olyan sofőrök, akik a család első autójának megtankolása után visszatértek még egy kocsival, majd szóltak a rokonaiknak is. „Végül az unokatestvéremmel mentünk vissza és 150 gallont tankoltunk az 500 gallonos tankba” – mondta a Newsweeknek Darryl Surita, a szerencsések egyike. A benzinkút személyzetének három órájába telt, hogy észlelje és javítsa a hibát. Végül sikerült beállítaniuk a gallononkénti 6,4 dolláros árat. (Ez 655 forint literenként.)

Az Egyesült Államokban is nő az üzemanyag ára, bár nem is összehasonlítható az európai árakkal. Ugyanakkor az USA autós és városépítészeti kultúrája sokkal erősebben épült arra, hogy az üzemanyag olcsó.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?