A holland randiappok új ajánlatot kaptak, ami kedvezőbb, mint az eddigiek, de még mindig megeszi a profitjuk egy részét.

(Fotó: Erste)

„Produktív tárgyalásokon” van túl az Apple a holland piacfelügyeleti és fogyasztóvédelmi szervekkel. A cég pénteken jelentette be, hogy a tárgyalások hatására újra változtat a szabályozásán és a holland randiappok használhatnak külső fizetési szolgáltatókkal – írja a The Verge.

A mostani változás hatályon kívül helyezi a korábbi korlátozásokat. Mindez valószínűleg arra való reakció, hogy az EU-ban és az Egyesült Államokban is vizsgálat tárgyát képezi, hogy a cég fizetési szolgáltatása monopolhelyzetben van-e az Apple eszközökön.

A bejelentés csak a holland randiappokra vonatkozik, de jelzi azt, hogy az Apple hajlandó a kompromisszumokra. Más kérdés, hogy ha az EU összes országában szükség lesz egy, a hollandhoz hasonló próbaperre, akkor lassan fog menni a cég fizetési monopóliumának lebontása.

Nem szabad azt sem elfelejtenünk, hogy az Apple első megoldási javaslata elégtelennek bizonyult. Eleve egy olyan javaslatot mutattak be, amely a holland elvárások betűjének megfelelt, a szellemét viszont figyelmen kívül hagyta. Azaz egy óriási, riasztó képernyőt kellett leokéznia a felhasználónak, ha nem Apple Pay-jel kívánt fizetni. Mostanra a riasztó szöveg, és bármely olyan megoldás, ami a vásárlókat elriasztaná a harmadik féltől származó fizetési megoldásoktól.

Egy dolog nem változott érdemben: a külső fizetési szolgáltatók használata három százalékkal kevesebb jutalékkal jár. Azok a cégek, akik eddig 30 százalékot fizettek az Apple-nek, most 27-et fizetnek majd, akik pedig a csökkentett 15 százalékos jutalékot fizették, 12 százalékot fogják. Ebből a három százalékból kell a fizetési szolgáltatóknak kigazdálkodniuk olyan ajánlatot, amellyel profittal tudnak üzemelni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?