A Hulkot is alakító színész a Twitteren szólította fel a követőit egy petíció aláírására azért, hogy a fizetési szolgáltató vállaljon palesztin ügyfeleket is.

(Fotó: Gage Skidmore CC-BY)

A petíció azt teszi szóvá, hogy a Paypal megkülönbözteti etnikai alapon, hogy kiknek a pénzét hajlandó kezelni. Az online munkát végző palesztinok nem vehetik igénybe a cég szolgáltatását, az azonos területeken illegálisan létesített izraeli telepek lakói viszont regisztrálhatnak a szolgáltatásba.

A SumOfUs oldalon indított petíció azt kéri a Paypaltől, hogy az ENSZ iránymutatását követve szolgáltatóként fogadja el a palesztin ügyfeleket is. A SumOfUs korábban már egy sikeres kampányt indított a Ben&Jerry’s jégkrémgyártóval szemben, amelynek során rávették a céget, hogy az illegális telepeken ne árusítsa a termékeit.

Ruffalo és a petíció indítói nem azt kérik, hogy hasonlóan radikális lépésre szánja el magát a Paypal. Ehelyett azt szeretnék, ha a gázai terület és Ciszjordánia minden lakója ugyanúgy hozzáférne a cég szolgáltatásaihoz. Ez jelentősen segítene a palesztinoknak, akiknek a 48 százaléka munkanélküli, amiért részben az izraeli hatóságok által felállított katonai ellenőrzőpontok és szabályok felelősek.

Ruffalo nem először fogalmaz meg Izraellel szemben kritikus véleményt. Korábban, 2020-ban, is kijelentette, hogy „Nem lát okot arra, hogy Izraelre más szabályok vonatkozzanak, mint bármelyik másik Amerikával szövetséges államra.” Mivel ezt a palesztinokkal kapcsolatban mondta a véleményéért antiszemitának is bélyegezték. Várhatóan ez a vita most sem marad majd el. Ugyanakkor a Ruffalo által felvetett kérdésnek van tágabb kontextusa is, hogyan döntik el a pénzügyi szolgáltatók, milyen ügyfeleket szolgálnak ki?


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?