A gyorsaság és a kényelem még az x-generációsokat is meggyőzi. Úgy terjed a mobilbankolás és a P2P-pénzküldés, mintha kötelezővé tették volna.

A gyorsaság és a kényelem még az x-generációsokat is meggyőzi. Úgy terjed a mobilbankolás és a P2P-pénzküldés, mintha kötelezővé tették volna.

Így néz ki az y-generáció a Lunar Way fintech startup szerint (Fotó: Lunar Way))
Így néz ki az y-generáció a Lunar Way fintech startup szerint (Fotó: Lunar Way))
(fotó: Lunar Way)

Nem véletlenül készül P2P fizetési megoldással az Apple. A Fiserv felmérése szerint évről évre egyre többen használnak személyközi pénzküldési appokat. A technológia legnagyobb vonzereje a gyorsaság, a kényelem és az, hogy nyeregben érzik magukat a felhasználók az egyszerű pénzküldési szolgáltatásokat használva.

Közhelyszámba megy, de tényleg tömegek használják az online bankolást. A Fiserv felmérése szerint – 3031 darab, 18 évesnél idősebb amerikait kérdeztek meg – a válaszadók 75 százaléka online bankol, 44 százaléka mobilbankot is használ. Akik pedig a két technológiával megbarátkoztak azok kétharmados arányban a számláikat is így fizetik. Nem lennénk sárgacsekk az USA-ban.

A számlafizetés a legnépszerűbb online banki funkció, a pénz átutalása pedig a második. Ebben benne lehet az is, hogy az Egyesült Államokban a bankközi utalás lassú, de legalább drága is. Ez magyarázza a P2P fénzküldési megoldások népszerűségét is. Míg egy banki átutalás akár 25 dollárjába is kerülhet a pénzt küldőnek, addig a Venmo ingyen megoldja ugyanezt.

A mobilbankok magasan legnépszerűbb szolgáltatása az egyenleg ellenőrzése. Ez után az átutalás, a számlafizetés és a csekkek beváltása következik. A válaszadók ráadásul azt mondták – legalábbis 76 százalékuk -, hogy az azonnali mobilfizetés fontos további fejlesztés lenne. Még az x-generáció tagjainak a többsége is így gondolja, a fiatalabbaknál pedig lényegében ez az egyetlen álláspont.

A rezsi fizetésére nincs jobb digitális módszer

A P2P fizetés növekvő népszerűségéhez is lehet valami köze a mobilon élő fiataloknak. Mostanra a válaszadók ötöde használ havi rendszerességgel valamilyen pénzküldési szolgáltatást. A legnépszerűbb felhasználási módok: a rezsi szétosztása, kölcsönvett pénz megadása, lakbér szétosztása, számlák szétosztása. Nem kell Sherlock Holmes-nak lenni, hogy lássuk, ezek olyan területek, amelyeket korábban készpénzzel oldottak meg emberek.

Akik még nem használnak P2P pénzküldést azok többnyire (49 százalék) valami más módon osztozkodnak a lakótársaikkal. Hasonlóan gyakori válasz (41 százalék), hogy nem akarnak jutalékot fizetni a pénzküldés után. Eltántorító ok még a tájékozatlanság (25 százalék) és a módszer biztonságosságával szembeni fenntartások (21 százalék). Ez utóbbi viszont gyorsan csökken, egy tavalyi, hasonló felmérésben még a válaszadók egyharmada nem hitt abban, hogy a P2P pénzküldés biztonságos.

A teljes tanulmány a Fiserv honlapjáról tölthető le, érdemes belenézni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?