Oakland lakói sokkal jobb könyvtári szolgáltatáshoz juthatnak hozzá most, hogy eltörölték a késedelmi díjat. Az eset érdekessége, hogy a könyvtárnak olcsóbb így, mintha behajtaná a büntetéseket.

Fotó: mk30 CC-BY

Váratlan, de logikus döntésre jutott Oakland önkormányzata. Július elseje óta nem szednek a városi könyvtárban késedelmi díjat a könyvek után. (A könyvtárból kikölcsönözhető szerszámok után még igen.)

A döntést adatok alapján hozták meg a városatyák. Igaz ugyan, hogy a napi 25 cent és egy dollár között ingadozó késedelmi díjból 77 ezer 600 dollárt, azaz 222 millió forintot gyűjtött össze a könyvtár. Ennek az összegnek a bejhajtása azonban kétszerennyibe került. Emellett a késedelmi díj többnyire nem arra veszi rá az embereket, hogy visszavigyék a könyveket, hanem inkább nagyívben elkerülik a könyvtárat. Ebben a formában teljes kudarc a késedelmi díj.

Fotó: Mike Linksvayer

A Jamie Turbak igazgató által vezetett vizsgálat azt is kihozta, hogy a túlnyomórészt feketék lakta környékeken lakók – ezt postai irányítószámok alapján állapították meg – nagyobb eséllyel kapnak büntetést, és valószínűbb, hogy összegyűjtik a könyvtárhasználati jog felfüggesztéséhez vezető 50 dolláros büntetést. Pedig ezekről a környékekről származik a könyvtárhasználók nagyobb része. Azaz a felzárkózás, az olcsón hozzáférhető kultúra helyeként is kudarcot vall a könyvtár a késedelmi díjak miatt.

Oakland nem az első a késedelmi díj intézményének megszüntetésével. San Mateo és Constra Costa megyék – mindkettő a Szilícium-völgy környékén van – már hamarabb megtették ezt. A fentiek mellett Oakland lakosai tavaly megszavaztak egy új adófajtát is, amivel a könyvtár forrásait tudják évi tízmillió dollárral kipótolni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?