Huszonhat, világszerte ismert technológus írt levelet az amerikai törvényhozásnak, hogy a kriptós piacot még véletlenül se liberalizálják, mert nem old meg problémákat a technológia.

(Fotó: Kripto Akadémia)

Huszonhat jó nevű amerikai technológiai vezető nyílt levélben fordult az amerikai törvényhozókhoz, hogy kritikus fellépésre kérjék őket a kriptovalutás iparral szemben. A mostani ez első olyan lobbitevékenység, amelyet nem az alaposan feltőkésített kriptós ipar kezdeményez, hanem a technológia ellenzői – írja a Financial Times.

A lista legerősebb neve talán Bruce Schneier, a Harvardon is előadó kriptográfus, de megtalálható rajta Miguel de Icaza, vagy a Google Cloud vezető fejlesztője, Kelsey Hightower is. Korábban is szót emeltek szakértők a kriptólobbival szemben, de a mostani az első szervezett akció, amikor több technológus közös álláspontot fogalmazott meg.

Az álláspont pedig elég kemény. „A blockchain pártolóinak állításai nem igazak. Nem biztonságos, nem decentralizált. Bármely rendszer, ahol a jelszó elveszítésével az életed során összegyűjtött megtakarításokat elveszítheted, az nem biztonságos” – mondta Schneier.

Az amerikai lobbiinformációs adatbázis szerint a kriptós iparág lobbistáiból 2018-ban még csak 115-en dolgoztak Washingtonban a politikusok meggyőzésén. Ez a szám 2021-re 320 főre emelkedett. A lobbizásra szánt pénz pedig 2,2 millió dollárról kilencmillióra nőtt. A legnagyobb csapatot a Coinbase tartja fent, 26 embere van és évi 1,5 millió dollárt költ.

A lobbisták olyan üzeneteket terjesztenek és népszerűsítenek, mint hogy a kriptovaluták makroökonómiai problémák megoldására alkalmasak. Javítják a pénzügyekhez való hozzáférést, védik a felhasználók magánszféráját vagy inflációálló befektetésnek számítanak. A mostani levél szerint ezek az állítások azonban kockázatos, hibás vagy kipróbálatlan digitális pénzügyi termékeket próbálnak eladni a politikusoknak.

A levél a blockchain technológiában is kételkedik. Icaza szerint a blockchain által elvégzett feladatokaz pár száz dollárnyi hardveren is meg lehet oldani, ha az ember bízik a bankrendszerben. Ehelyett több millió dollárt költenek számítási kapacitásra és energiára, hogy blockchaines megoldások egyáltalán működjenek.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?