Fennakadások vannak Németországban a bankkártyás fizetésekben és a problémát egy olyan hiba okozza, amiről mindenki tudhatott volna. Megkockáztatjuk, tudott is, csak nem tűnt égető gondnak megoldani.

(Forrás: Verifone)

Először a drezdai Konsum áruházlánc jelezte kedden a Facebookot, hogy egész Németországban gond van bizonyos típusú kártyás fizetésekkel, ezért felfüggesztik a kártyaelfogadást – írja a The Local. Később a Netto, az Edeka és több Rewe üzletben is felbukkant ugyanaz a probléma. Illetve Aldi, Rossmann és DM boltokban is elkezdék visszadobni a kártyás fizetéseket a POS-terminálok.

Nem sok idő kellett, hogy kiderüljön, hogy a Verifone nevű amerikai terminálgyártó H5000 típusszámú POS-terminálja a ludas. Ezek az egységek egyszerűen megálltak. Az ilyen terminálokat használó fizetési szolgáltatók arra hivatkoztak, hogy csak szoftverfrissítésre van szükség, amit a készülék gyártója fog kiadni. Ez péntekig nem történt meg.

A H5000-es egy régebbi típus, aminek a szoftveres támogatása 2018-ban megszűnt, de 2023-ig még limitált szoftveres támogatás elérhető hozzá. Ez alá a limitált támogatás alá akarja minden érintett besuszterolni annak a javítását, hogy az eszközök egyik szoftveres tanúsítványa lejárt, ezért nem tud hitelesített kapcsolatot kialakítani a banki rendszerekkel.

A helyzeten nem segít, hogy több fizetési szolgáltató még telepít H5000-eseket, mert megbízható és viszonylag olcsó technológia. Tanúsítvány nélkül azonban egyik jellemzője sem érdekes, mert banki kapcsolat nélkül egy fizetési terminál használhatatlan. Egy német elemző szerint a frissítéshez ráadásul személyes kiszállás szükséges, a távolból nem lehet telepíteni az új, érvényes tanúsítványt. Ugyanez az elemző felhívja arra is a figyelmet, hogy a hardver nem képes az szabványnak megfelelő tanúsítványokat kezelni, így ha most születik is megoldás 2025-ben szükség lesz az összes H5000-es cseréjére.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?